Här kan du läsa om vad som gäller vid utdelning i ett kupongbolag, d.v.s. ett bolag som inte är ett avstämningsbolag.
Den som för egen eller annans räkning tar emot utdelning ska lämna uppgifter till utbetalaren på fastställt formulär så att denne kan bedöma om den utdelningsberättigade är skattskyldig till kupongskatt eller inte. Om det inte uppenbart framgår av uppgifterna att den utdelningsberättigade inte är skattskyldig ska utbetalaren hålla inne kupongskatt (14 § första stycket KupL).
Vid utbetalning av utdelning i utlandet ska utbetalaren alltid hålla inne kupongskatt(14 § tredje stycket KupL).
Kupongskatt tas ut med 30 procent av utdelningen (5 § KupL).
Flera av de skatteavtal som Sverige har ingått med andra länder begränsar Sveriges beskattningsrätt.
Skatten kan sättas ned i i samband med att den hålls inne (direktnedsättning) eller genom återbetalning i efterhand. Om aktuellt skatteavtal innehåller bestämmelser om att nedsättning ska ske genom återbetalning kan direktnedsättning inte tillämpas.
För att skatten ska få sättas ned i samband med att den hålls inne (direktnedsättning) krävs att den utdelningsberättigade lämnar ett intyg om hemvist till utbetalaren. Hemvistintyget ska vara utfärdat av en myndighet eller av en bank i hemvistlandet.
Bestämmelser om att nedsättning ska ske genom återbetalning finns i skatteavtalet med Schweiz. Den utdelningsberättigade måste då ansöka om återbetalning.
Skatteverket anser att vid uttag av kupongskatt på utskiftning vid likvidation ska avdrag för anskaffningsutgiften medges redan vid utbetalningstillfället när den utdelningsberättigade är bosatt inom EES. Eventuellt sparat lättnadsutrymme måste också beaktas.