OBS: Detta är utgåva 2016.9. Sidan är avslutad 2023.
Vid varutranport mellan EU-länder kan förvärvsbeskattning i Sverige bli aktuell även om transporten inte avslutas här.
Förvärvsbeskattning i Sverige kan i vissa fall ske även om varan inte transporteras till Sverige från ett annat EU-land. Det gäller vid tillämpning av den s.k. reservregeln (2 a kap. 2 § 2 och 6 § första och andra stycket ML). Bestämmelserna om reservregeln motsvaras av artikel 41 i mervärdesskattedirektivet.
Vid unionsinterna förvärv gäller som huvudregel att beskattning ska ske i det land varan befinner sig då transporten avslutas. Skatteverket anser att det av ML:s förarbeten framgår att den s.k. reservregeln ska säkerställa beskattning i samband med unionsintern varuhandel när varan inte beskattas i destinationslandet. Om köparen har åberopat sitt registreringsnummer i ett annat EU-land än destinationslandet och inte kan visa att beskattning av förvärvet skett i destinationslandet ska beskattning ske i det land där köparen är registrerad.
Reservregeln innebär inte någon valfrihet mellan beskattning av ett unionsinternt förvärv i det land där köparen är registrerad respektive beskattning i varans destinationsland. Det land där transporten avslutas har alltid beskattningsrätten för ett unionsinternt förvärv oberoende av att reservregeln tillämpats i ett annat medlemsland.
Det ska vara fråga om att (2 a kap. 2 § 2 ML)
varan transporteras mellan EU-länder.
Transporten kan ske av köparen, av säljaren eller för någonderas räkning.
Följande förutsättningar ska också vara uppfyllda (2 a kap. 6 § första stycket ML):
Det föreligger inte något unionsinternt förvärv i Sverige enligt reservregeln om en köpare åberopar sitt svenska registreringsnummer till mervärdesskatt i egenskap av mellanman i en trepartshandel.
Det gäller under förutsättning att köparen visar att förvärvet gjorts för en efterföljande omsättning i ett annat EU-land och att den till vilken omsättningen görs är skattskyldig där för omsättningen (2 a kap. 6 § tredje stycket ML). Bestämmelsen motsvaras av artikel 42 i mervärdesskattedirektivet.
Skatteverket anser att begreppet ”efterföljande omsättning” ska tolkas med hänsyn till bestämmelsens syfte och avse just den efterföljande omsättning som sker i samband med en trepartshandel och inga andra omsättningar (Skatteverkets ställningstagande Förvärvsbeskattning enligt den s.k. reservregeln).
SE AB köper varor i Österrike och åberopar sitt svenska VAT-nummer. Varorna transporteras till Ungern där de ska omsättas, men SE AB har vid förvärvet ingen köpare till varorna. När varorna väl omsätts i Ungern blir köparna skyldiga att redovisa mervärdesskatt på varuomsättningarna.
Reservregeln är tillämplig. SE AB ska förvärvsbeskatta sitt inköp i Sverige. SE AB kan inte visa att bolaget påförts mervärdesskatt i Ungern för förvärvet. Bolaget har inte heller förvärvat varan för en efterföljande omsättning i Ungern i enlighet med vad som gäller för trepartshandel.
Skatteverket anser att den som förvärvar varan måste visa att han eller hon har beskattats för förvärvet i destinationslandet för att undgå beskattning enligt reservregeln när det inte är fråga om trepartshandel.
Skatteverket anser att reservregeln blir tillämplig även om
Om beskattning har skett i enlighet med reservregeln och förvärvaren senare visar att han eller hon påförts mervärdesskatt i ett annat EU-land på grund av förvärvet har denne rätt att göra justering av sin redovisning (2 a kap. 6 § andra stycket ML och 13 kap. 25 a § ML). Bestämmelsen motsvaras av artikel 41 andra stycket i mervärdesskattedirektivet.
SE AB köper varor i Frankrike och åberopar sitt svenska VAT-nummer. Varorna transporteras till Spanien där SE AB tänker sälja dem. SE AB blir skattskyldig i Spanien för försäljningarna men är inte registrerad där vid tiden för förvärvet. Reservregeln blir tillämplig och SE AB ska förvärvsbeskatta sitt inköp i Sverige.
Om SE AB visar att förvärvet beskattas i Spanien när registreringen är klar får justering ske i Sverige.