OBS: Detta är utgåva 2022.10. Sidan är avslutad 2023.
En monteringsleverans är en omsättning av en vara som monteras eller installeras av säljaren.
Med monteringsleverans menas en leverans av en vara som enligt avtalet mellan säljaren och köparen ska monteras eller installeras av säljaren eller för säljarens räkning. Omsättningsland för monteringsleveranser bedöms utifrån var monteringen eller installationen sker (mervärdesskattekommitténs riktlinje från det 58:e mötet den 23 juni 1999 punkt 6.1, en del av riktlinjen motsvaras av artikel 8 i rådets genomförandeförordning [EU] nr 282/2011).
Bestämmelserna om monteringsleverans kan exempelvis gälla leveranser av vissa maskiner och industrianläggningar där montering eller installation ingår i säljarens åtagande.
När en beskattningsbar person, utländsk eller svensk, tillhandahåller en vara tillsammans med en tjänst i form av montering eller installation ska hela tillhandahållandet antingen ses som omsättning av vara eller som omsättning av tjänst. Det ska alltså inte göras någon uppdelning i en varudel och en tjänstedel.
Det är inte fråga om en monteringsleverans när tjänsterna är så omfattande att hela tillhandahållandet ska bedömas som en tjänst. Då gäller i stället bestämmelserna om omsättningsland för tjänster.
För att det ska vara fråga om en monteringsleverans får monterings- eller installationsarbetena inte vara obetydliga. Om en vara tillhandahålls tillsammans med en obetydlig montering eller installation är det en omsättning av en vara enligt huvudregeln och inte en monteringsleverans. Omsättningslandet bedöms då utifrån var varan befinner sig när transporten till köparen påbörjas, d.v.s. i enlighet med 5 kap. 2 § första stycket 1 ML om varan finns i Sverige när transporten till köparen påbörjas.
En vara är omsatt i Sverige även om den inte finns här när transporten påbörjas om varan enligt avtalet mellan säljare och köpare ska monteras eller installeras här av säljaren eller för säljarens räkning. Hela tillhandahållandet (monteringsleveransen) betraktas då som en varuomsättning i Sverige (5 kap. 2 § första stycket 2 ML).
Bestämmelsen gäller oavsett om transporten av varan har påbörjats inom eller utanför EU (se prop. 1994/1995:57 s. 176). Det spelar inte heller någon roll om det är säljaren, köparen eller någon annan som ansvarar för transporten.
Bestämmelsen motsvaras av artikel 36 första stycket i mervärdesskattedirektivet.
Om varan finns i Sverige när transporten påbörjas och den enligt avtalet ska monteras eller installeras här av säljaren, är den omsatt inom landet enligt 5 kap. 2 § första stycket 1 ML. Om varan efter montering i Sverige ska transporteras ut ur landet får en bedömning göras av om förutsättningarna för export eller unionsintern försäljning är uppfyllda.
Om monterings- eller installationsarbetena är mycket omfattande, d.v.s. om tillhandahållandet har karaktär av tjänst, bör tillhandahållandet anses utgöra omsättning av tjänst. Det kan exempelvis vara fråga om reparationstjänster som innefattar maskindelar. Faktorer som kan vara avgörande för bedömningen av om det är en vara (monteringsleverans) eller en reparationstjänst är exempelvis avtalet, priset, arbetstid och arbetskostnader.
Bestämmelsen om monteringsleverans kan, om än i undantagsfall, gälla för varor som monteras eller installeras i samband med arbeten på fastighet. I normalfallet är sådan montering eller installation av varor alltså att betrakta som en byggtjänst.
Reparationstjänster och byggtjänster bedöms enligt bestämmelserna om omsättningsland för tjänster
En säljares överföring av varan till Sverige i samband med en monteringsleverans anses inte som ett unionsinternt förvärv (2 a kap. 7 § andra stycket 6 ML).
DE, en tysk företagare, tar upp en beställning på en maskin och åtar sig att installera denna hos kunden i Sverige. Maskinen tillverkas hos DE i Tyskland som för över den till Sverige för montering, installation och provkörning hos kunden.
Installationsarbetet framstår inte som någon ringa del av leveransen, men åtagandet som helhet kan å andra sidan inte anses vara så betydande att hela tillhandahållandet ska anses utgöra en tjänst. Någon uppdelning på tillhandahållande av vara respektive tjänst ska inte göras. Tillhandahållandet får i sin helhet (monteringsleveransen) ses som ett tillhandahållande av vara. Omsättningen är gjord inom landet (5 kap. 2 § första stycket 2 ML). DE:s överföring hit av maskinen utgör inte något unionsinternt förvärv i Sverige enligt 2 a kap. 7 § andra stycket 6 ML.
En omsättning av varor som transporteras, av säljaren, köparen eller någon annan, från Sverige till ett annat EU-land och som ska monteras eller installeras där, av säljaren eller för säljarens räkning, är gjord utomlands (i det andra EU-landet) (5 kap. 2 a § 2 ML).
Motsvarigheten till bestämmelsen i ML finns i artikel 36 i mervärdesskattedirektivet.
Bestämmelsen kan exempelvis gälla i fråga om leveranser av vissa maskiner och industrianläggningar där montering eller installation etc. ingår i säljarens åtagande.
Högsta förvaltningsdomstolen har bedömt att nedläggning av en telekommunikationskabel från Sverige till ett annat land över nationellt och internationellt vatten samt reparation och underhåll av sådan nedlagd kabel är omsättning av en vara. Innan domen hade Högsta förvaltningsdomstolen inhämtat ett förhandsavgörande från EU-domstolen (C-111/05, AB NN).
Målet avsåg ett överklagat förhandsbesked där Skatterättsnämnden ansåg att tillhandahållandet utgjorde en tjänst. Tillhandahållandet får anses som en leverans av en vara eftersom
Vid monteringsleverans ska beskattning ske i det land där installationen sker. Eftersom kabeln installeras dels i två olika medlemsländer, dels utanför unionens område, ska beskattning ske på respektive plats. Totalkostnaden för kabeln inklusive installationen ska fördelas i förhållande till kabelns sträckning.
Högsta förvaltningsdomstolen ansåg alltså att tillhandahållandet ska ses som leverans av vara där beskattning ska ske i Sverige till den del kabeln sträcker sig i Sverige, inom svenskt inre vatten och territorialhav (RÅ 2007 not. 164).
Om monterings- eller installationsarbetena är mycket omfattande, d.v.s. om tillhandahållandet har karaktär av tjänst, bör tillhandahållandet anses utgöra omsättning av tjänst. Exempel kan vara reparationstjänster och byggtjänster som innefattar maskindelar respektive byggmateriel. Faktorer som kan vara avgörande för bedömningen i detta sammanhang är exempelvis avtalet, priset, arbetstid och arbetskostnader. Se även mervärdesskattekommitténs riktlinjer från det 52:a mötet den 28-29 maj 1997, punkt 5.1 angående uppförande av byggnader.
För reparationstjänster respektive byggtjänster gäller bestämmelserna om omsättningsland för tjänster.
En säljares förflyttning av varan från Sverige till ett annat EU-land i samband med en monteringsleverans räknas inte som en överföring enligt artikel 17.2 b i mervärdesskattedirektivet. Säljaren är därför inte skyldig att redovisa varuförflyttningen i den periodiska sammanställningen (6 § sjätte strecksatsen i SKVFS 2019:19).
Monteringsleverans i ett land utanför EU är en omsättning utomlands enligt 5 kap. 3 a § första stycket 1–3 ML (export).