OBS: Detta är utgåva 2022.13. Sidan är avslutad 2023.
Det finns särskilda bestämmelser om tidpunkten för redovisning av så kallad felaktigt debiterad mervärdesskatt.
Vad som är en felaktigt debiterad mervärdesskatt och skyldigheten att betala ett sådant belopp kan du läsa om på sidan Betalningsskyldig för felaktigt debiterad mervärdesskatt.
Ett belopp som en säljare felaktigt har betecknat som mervärdesskatt i en faktura eller liknande handling ska betalas till staten. En sådan faktura eller handling kan utfärdas inte bara av en säljare som är registrerad till mervärdesskatt utan också av en säljare som inte är registrerad till mervärdesskatt.
Ett belopp som felaktigt angetts som mervärdesskatt ska normalt redovisas enligt de regler som gäller för den redovisningsmetod som tillämpas av den som angett beloppet i handlingen. Om beloppet som nämnts på fakturan eller handlingen inte motsvaras av någon verklig omsättning av vara eller tjänst ska beloppet redovisas för den redovisningsperiod under vilken fakturan eller handlingen utfärdades (13 kap. 27 § ML).
Om den som är betalningsskyldig för felaktigt debiterad mervärdesskatt inte är registrerad till mervärdesskatt ska redovisning ske i en särskild skattedeklaration. Den felaktigt debiterade mervärdesskatten ska redovisas i en sådan deklaration för den kalendermånad under vilken debiteringen har gjorts (26 kap. 7 § första stycket SFL). Det innebär att den särskilda skattedeklarationen ska lämnas för den kalendermånad under vilken den felaktiga fakturan eller handlingen har utfärdats. Redovisningstidpunkten bestäms alltså enligt en fakturadatummetod (prop. 2007/08:25 s. 93 f.).
Felaktigt debiterad mervärdesskatt som har redovisats som utgående skatt kan rättas. I 13 kap. 28 § ML finns därför särskilda regler som anger villkoren och tidpunkten för en sådan rättelse.
För att en ändring av den felaktigt debiterade skatten ska ske krävs normalt att en kreditnota utfärdas. Ändringen ska göras i redovisningen för den period under vilken kreditnotan har utfärdats (13 kap. 28 § första stycket ML). Ändringen ska alltså göras enligt en fakturadatummetod (prop. 2007/08:25 s. 94).
Skatteverket ska efterge kravet på kreditnota om det finns särskilda skäl (13 kap. 28 § tredje stycket ML). Skatteverket anser att ändringen av den felaktigt debiterade mervärdesskatten i sådant fall ska göras i den redovisningsperiod då beloppet ursprungligen redovisats. Ändringen i den aktuella redovisningsperioden ska då hanteras inom ramen för omprövningsförfarandet i SFL (Skatteverkets ställningstagande Felaktigt debiterad mervärdesskatt och tidpunkt för redovisning av ändring om särskilda skäl föreligger).
Den som får en faktura eller en annan handling med felaktigt debiterad skatt har inte rätt att redovisa beloppet som ingående skatt i deklarationen. Om ett sådant avdrag ändå gjorts måste ändring ske när en kreditnota tas emot. Ändringen av den felaktigt avdragna skatten ska då ske i den ordning som gäller för köparens redovisning av ingående skatt (13 kap. 26 § ML). Vid redovisning enligt faktureringsmetoden ska alltså ändring ske i den redovisningsperiod under vilken kreditnotan tas emot. Om bokslutsmetoden tillämpas ska rättelse ske för den redovisningsperiod under vilken betalning sker eller i den sista redovisningsperioden för beskattningsåret.
Den felaktigt avdragna skatten kan dock redan vara återförd, d.v.s. rättad, innan kreditnotan tas emot. I sådant fall medför den mottagna kreditnotan ingen ytterligare rättelse.
Det belopp som felaktigt angetts som mervärdesskatt i en faktura för en tjänst eller en vara som ska vara föremål för omvänd skattskyldighet får ses som en del av ersättningen och ingår därmed i beskattningsunderlaget. Det innebär att köparen ska beräkna och redovisa mervärdesskatt på hela ersättningen, d.v.s. inklusive den felaktigt debiterade mervärdesskatten.
En säljare har felaktigt debiterat mervärdesskatt på tillhandahållandet av byggtjänster som omfattas av omvänd skattskyldighet. I efterhand ställer säljaren ut en kreditnota avseende den felaktigt debiterade mervärdesskatten. Både säljare och köpare redovisar mervärdesskatt enligt faktureringsmetoden.
Redovisningsperioden juni:
Redovisningsperioden augusti:
Vid redovisning enligt de särskilda ordningarna för mervärdesskatt ska en särskild mervärdesskattedeklaration lämnas. Uppgifter som redovisats i en sådan deklaration kan behöva ändras. För att en ändring av en felaktigt debiterad mervärdesskatt ska kunna göras krävs normalt att en kreditnota utfärdas (13 kap. 28 § första stycket första meningen ML).
Om den felaktigt debiterade skatten har redovisats i en deklaration för perioder före den 1 juli 2021, ska ändringen med anledning av kreditnotan göras i en deklaration för den ursprungliga perioden (jämför artikel 61.1 i rådets genomförandeförordning [EU] nr 282/2011). Ändringen görs då enligt 13 kap. 28 § ML i dess lydelse före den 1 juli 2021.
Nytt: 2022-06-23
Om den felaktigt debiterade skatten har redovisats i en deklaration för perioder från och med den 1 juli 2021, ska ändringen med anledning av kreditnotan göras för den ursprungliga perioden, men tas med i en deklaration för en senare period (jämför artikel 61.1 i rådets genomförandeförordning [EU] nr 282/2011). Ändringen görs då enligt 13 kap. 28 § ML i dess lydelse från och med den 1 juli 2021. Rättelseuppgifterna lämnas i den del av deklarationen som avser rättelser av tidigare lämnade deklarationer.
Från och med den 1 juli 2021 ska ändring av felaktigt debiterad mervärdesskatt som redovisats enligt 4 a, 4 d eller 4 e § lag om särskilda ordningar göras för den ursprungliga redovisningsperioden, men tas med i en deklaration för den period under vilken kreditnota har utfärdats. Detsamma gäller om redovisningen skett enligt motsvarande bestämmelser i ett annat EU-land (13 kap. 28 § första och andra stycket ML). Bestämmelsen i 13 kap. 28 § ML reglerar alltså i vilken senare deklaration ändringen ska lämnas.
Tidigare:
Om den felaktigt debiterade skatten har redovisats i en deklaration för perioder från och med den 1 juli 2021, ska ändringen med anledning av kreditnotan göras i en deklaration för en senare period (jämför artikel 61.1 i rådets genomförandeförordning [EU] nr 282/2011). Ändringen görs då enligt 13 kap. 28 § ML i dess lydelse från och med den 1 juli 2021.
Från och med den 1 juli 2021 ska ändring av felaktigt debiterad mervärdesskatt som redovisats enligt 4 a, 4 d eller 4 e § lag om särskilda ordningar göras för den period under vilken kreditnota har utfärdats. Detsamma gäller om redovisningen skett enligt motsvarande bestämmelser i ett annat EU-land (13 kap. 28 § första och andra stycket ML). Att ändringen ska göras i den period under vilken kreditnotan utfärdats innebär att ändringen görs i en senare period.
Förfarandet med rättelse i den särskilda mervärdesskattedeklarationen får bara användas inom tre år från den dag då den ursprungliga deklarationen skulle ha lämnats (jämför artikel 61.2 i rådets genomförandeförordning [EU] nr 282/2011). Efter treårsperiodens utgång får den beskattningsbara personen i stället vända sig direkt till Skatteverket för ändring (prop. 2019/20:122 s. 120).
En ändring som görs efter treårsperiodens utgång ska också göras i enlighet med bestämmelsen i 13 kap. 25 § ML. Det innebär att ändringen även efter treårsperiodens utgång ska redovisas för en senare period, d.v.s. för den period under vilken kreditnotan har utfärdats.