OBS: Detta är utgåva 2022.14. Visa senaste utgåvan.
Innehållet i en förvaltningsberättelse och hur den ska utformas regleras i årsredovisningslagen, men är också beroende på vilken normgivning företaget följer. En förvaltningsberättelse är inte en del av ett årsbokslut eller ett förenklat årsbokslut.
Du får här veta de viktigaste principerna i respektive regelverk och du behöver läsa regelverken för en fullständig bild.
Förvaltningsberättelsen ska innehålla en rättvisande översikt över utvecklingen av företagets verksamhet, ställning och resultat. När det behövs för att förstå årsredovisningen ska översikten även innehålla hänvisningar till och ytterligare upplysningar om de belopp som tas upp i andra delar av årsredovisningen (6 kap. 1 § första stycket ÅRL).
Upplysningar ska, enligt 6 kap. 1 § andra stycket ÅRL, även lämnas om
Mindre företag behöver inte lämna uppgifter om punkterna 3−5.
Därutöver ska förvaltningsberättelsen för större företag innehålla sådana icke-finansiella upplysningar som behövs för att förstå företagets utveckling, ställning eller resultat och som är relevanta för den aktuella verksamheten, däribland upplysningar om miljö- och personalfrågor.
Företag som bedriver verksamhet som är tillstånds- eller anmälningspliktig enligt miljöbalken ska alltid lämna upplysningar om verksamhetens påverkan på den yttre miljön (6 kap. 1 § fjärde stycket ÅRL). Om det är väsentligt för bedömningen av företagets ställning och resultat, ska större företag även lämna upplysningar om användningen av finansiella instrument (6 kap. 1 § tredje stycket ÅRL).
Aktiebolag och ekonomiska föreningar ska även lämna förslag till dispositioner av bolagets eller föreningens vinst och förlust. Aktiebolag och ekonomiska föreningar ska i förvaltningsberättelsen eller i egen räkning specificera förändringar i eget kapital jämfört med föregående års balansräkning (6 kap. 2 § ÅRL).
Ekonomiska föreningar ska även lämna uppgifter om väsentliga förändringar i medlemsantal, insatsbelopp som ska återbetalas, rätt till utdelning på förlagsinsatser samt uppsagda förlagsinsatser (6 kap. 3 § ÅRL).
I ett aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför europeiska samarbetsområdet finns ytterligare krav på upplysningar som ska lämnas i förvaltningsberättelsen (6 kap. 1 a och 2 a §§ ÅRL).
Stiftelser ska i förvaltningsberättelsen även lämna uppgift om hur stiftelsens ändamål har främjats under räkenskapsåret (6 kap. 4 § ÅRL).
Ett företag som tillämpar reglerna om förenklat årsbokslut ska inte upprätta någon förvaltningsberättelse (6 kap. 6 § BFL).
Ett företag som tillämpar BFNAR 2017:3 Årsbokslut ska inte upprätta någon förvaltningsberättelse (6 kap. 4 § BFL).
BFL saknar bestämmelser om att en förvaltningsberättelse ska ingå i årsbokslutet. En förvaltningsberättelse får därför inte ingå i ett årsbokslut. Årsbokslutet ska innehålla information om företagets ekonomiska ställning och resultat. Annan information än ekonomisk ska inte lämnas i årsbokslutet. Sådan information kan t.ex. lämnas i en verksamhetsberättelse. Verksamhetsberättelsen är inte en del av årsbokslutet ( BFNAR 2017:3 kommentaren till punkt 3.2)
Ett mindre företag ska enligt BFNAR 2016:10 Årsredovisning i mindre företag upprätta förvaltningsberättelsen enligt den uppställningsform och med de rubriker och underrubriker som anges i kapitel 4 (BFNAR 2016:10 punkt 3.4). Ett företag ska upprätta förvaltningsberättelsen med beaktande av de särskilda regler som gäller den företagsform som företaget tillhör (BFNAR 2016:10 punkt 4.2).
Vad som företag ska redogöra för i förvaltningsberättelsen finns närmare preciserat i kapital 5 i det allmänna rådet. Där framgår bl.a. att företaget ska ange den faktiska bedrivna verksamheten, beslutade viktiga förändringar i verksamheten och viktiga externa faktorer som påverkar företagets ställning och resultat.
I kapitel 3 BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning finns regler om vad förvaltningsberättelsen ska innehålla. En förvaltningsberättelse ska bl.a. innehålla verksamhetens art och inriktning, viktiga förändringar i verksamheten och speciella omständigheter som i särskild grad berör företaget.
Företag som följer internationella redovisningsregler ska tillämpa IAS 1 Utformning av finansiella rapporter med de tillägg och undantag som ges i RFR 2 Redovisning för juridiska personer.
För kreditinstitut, värdepappersbolag och försäkringsföretag finns bestämmelser om förvaltningsberättelsen i ÅRKL respektive ÅRFL.
Företag som upprättar årsredovisning enligt ÅRKL ska tillämpa 6 kap. 1 § första–fjärde styckena, 1 a §, 2 §, 2 a § samt 3 § första stycket ÅRL (6 kap. 1 § ÅRKL). Därutöver ska förvaltningsberättelsen innehålla en kapitaltäckningsanalys (6 kap. 3 § ÅRKL).
Kreditinstitut och värdepappersbolag ska som huvudregel tillämpa de internationella redovisningsreglerna eller alternativa regler i RFR 2 Redovisning för juridiska personer, om det är förenligt med ÅRKL och Finansinspektionens föreskrifter. Läs om hur kreditinstitut och värdepappersbolag ska tillämpa föreskrifterna.
Företag som upprättar årsredovisning enligt ÅRFL ska tillämpa 6 kap. 1 § första–fjärde styckena, 1 a §, 2 § samt 2 a § ÅRL (6 kap. 1 § ÅRFL). Därutöver ska företaget lämna upplysningar i förvaltningsberättelsen om skadeförsäkringsrörelsens respektive livförsäkringsrörelsens tekniska resultat för vart och ett av de fem senaste räkenskapsåren och företagets konsolidering med avseende på kapitalstyrkan vid utgången av vart och ett av de fem senaste räkenskapsåren (6 kap. 2 § ÅRFL).
Försäkringsföretag får tillämpa de internationella redovisningsreglerna eller alternativa regler i RFR 2 Redovisning för juridiska personer, om det är förenligt med ÅRFL och Finansinspektionens föreskrifter Läs om hur försäkringsföretag ska tillämpa Finansinspektionens föreskrifter.