OBS: Detta är utgåva 2023.13. Sidan är avslutad 2023.

Ansökan prövas av Skatteverket och ska i de flesta fall göras elektroniskt på ett fastställt formulär. Denna sida listar även vad ansökan ska innehålla. En ansökan kan också kompletteras på eget initiativ eller på Skatteverkets begäran.

Ansökan ska göras elektroniskt på ett fastställt formulär

En ansökan om elstöd till företag prövas av Skatteverket (5 § elstödsförordningen) och ska i normala fall göras elektroniskt på ett av Skatteverket fastställt formulär (29 § första stycket första och andra meningen elstödsförordningen).

Skatteverket har fastställt att ansökan om elstöd ska göras i ett ansökningsformulär på Mina sidor.

Skatteverket kan bestämma om att ansökan kan ske på annat sätt

Om det finns särskilda skäl kan Skatteverket besluta att en ansökan ska lämnas på ett annat sätt (29 § första stycket tredje meningen elstödsförordningen). Skatteverket bestämmer sålunda formatet och sättet att lämna in ansökan. Det kan vara på ett annat elektroniskt sätt eller på en pappersblankett.

Ansökningar på annat sätt kan leda till avvisning

Om ansökan kommer in på något annat sätt än det fastställda formuläret, ska Skatteverket i första hand tala om för företaget att ansökan ska göras på korrekt sätt. Det följer av verkets serviceskyldighet (20 § första stycket FL). Om ansökan ändå inte kommer in får Skatteverket förelägga företaget att senast ett visst datum ansöka elektroniskt på det fastställda formuläret enligt huvudregeln, annars kan Skatteverket komma att avvisa ansökan (20 § andra stycket FL).

Om den elektroniska ansökan inte kommer in senast det datum Skatteverket anvisat i sitt föreläggande ska ansökan avvisas.

Detsamma gäller om sökanden frångår vad Skatteverket med stöd av 29 § första stycket tredje meningen elstödsförordningen bestämt om inlämnande av ansökan på annat sätt. Sökande företag kan dock i det fallet välja att ansöka enligt huvudregeln.

Ansökningstiden är 30 maj–25 september 2023

Ansökningstiden är, oavsett bestämt ansökningsformat, den 30 maj–25 september 2023 (29 § andra stycket elstödsförordningen). Ansökningar som kommer in andra tidpunkter ska avvisas.

Företag i intressegemenskap ska ansöka samtidigt

Om mer än ett företag i en intressegemenskap tänker ansöka om elstöd måste alla ansökningar lämnas in samtidigt (30 § första stycket första meningen elstödsförordningen). Samtidig inlämning innebär enligt Skatteverket exakt samtidigt. Därför behöver ansökningarna koordineras av företagen i intressegemenskapen, och företagen måste lämna uppgifter om intressegemenskapens struktur (30 § första stycket andra meningen elstödsförordningen). Hur strukturuppgifterna ska lämnas ingår i det fastställda formuläret.

Läs om vem som får lämna in ansökan nedan.

Undantag från samtidiga ansökningar från företag i intressegemenskap

Om det finns särskilda skäl kan Skatteverket besluta att ett eller flera företag i en intressegemenskap inte måste lämna in sina ansökningar samtidigt (30 § andra stycket elstödsförordningen).

Vad ska ansökan om elstöd innehålla?

En ansökan om elstöd ska, enligt 26 § elstödsförordningen, innehålla följande uppgifter:

  • vilket företag som ansöker om stöd
  • om företaget uppfyller förutsättningarna för stöd enligt 8 och 9 §§ elstödsförordningen
  • en försäkran om att det inte finns några omständigheter som gör att stöd inte får lämnas enligt 11–14 §§ elstödsförordningen
  • om företaget är verksamt inom primärproduktion av jordbruksprodukter eller inom fiskeri- och vattenbrukssektorerna
  • mängden el som tagits ut för förbrukning i de aktuella uttagspunkterna under referensperioden (oktober 2021–september 2022)
  • anläggningsidentitet för de aktuella uttagspunkterna
  • om företaget är i intressegemenskap med något annat företag och, i så fall, om elstöd har beviljats till det andra företaget
  • om det sökande företaget och företag i dess intressegemenskap har beviljats stöd enligt förordningen (2022:1363) om statligt stöd för ökade bränslekostnader för yrkesfiskare eller enligt förordningen (2022:1365) om statligt stöd för ökade kostnader inom jordbrukssektorn, och
  • de övriga uppgifter som Skatteverket behöver för prövningen av ansökan.

Ytterligare uppgifter i ansökningar över 1 miljon kronor

Om det sökta elstödet överstiger 1 miljon kronor ska ansökan, enligt 27 § första stycket elstödsförordningen, även innehålla uppgifter om:

  • vilken kategori företaget hör till enligt kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 av den 17 juni 2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget
  • den region där företaget är beläget på NUTS 2-nivå enligt bilaga 1 till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1059/2003 av den 26 maj 2003 om inrättande av en gemensam nomenklatur för statistiska territoriella enheter (NUTS), i lydelsen enligt kommissionens förordning (EU) nr 868/2014
  • företagets verksamhetsområde på Nace-gruppnivå enligt bilaga 1 till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1893/2006 av den 20 december 2006 om fastställande av den statistiska näringsgrens-indelningen Nace rev. 2 och om ändring av rådets förordning (EEG) nr 3037/90, i den ursprungliga lydelsen.

I de fall uppgifter om region och verksamhetsområde måste anges i ansökan ska den region respektive det verksamhetsområde som störst andel av den el som tagits ut för förbrukning under referensperioden kan hänföras till anges (27 § tredje stycket elstödsförordningen).

Ytterligare uppgifter i ansökningar över 100 000 kronor måste lämnas av vissa företag

Ett företag som sökt elstöd på över 100 000 kronor och är verksamt inom primärproduktion av jordbruksprodukter eller inom fiskeri- och vattenbrukssektorerna ska lämna samma uppgifter som för alla andra företag som ansökt om över 1 miljon kronor i elstöd (27 § andra stycket elstödsförordningen).

Ansökan ska lämnas på heder och samvete

Uppgifterna i en ansökan om elstöd ska lämnas på heder och samvete (29 § tredje stycket elstödsförordningen). En person som anger oriktiga uppgifter eller undanhåller uppgifter som borde ha lämnats i en ansökan när ansökan lämnas på heder och samvete kan ha gjort sig skyldig till osann eller vårdslös försäkran.

Vem får lämna in ansökan?

En ansökan från en fysisk person ska lämnas in av sökanden. En ansökan från en juridisk person ska lämnas in av en behörig företrädare för den juridiska personen. Enligt Skatteverket kan en vd i ett aktiebolag lämna in en ansökan om elstöd som ett led i den löpande förvaltningen.

Ansökan kan även ske genom ett ombud med fullmakt (se 14 § första stycket FL). Ombudet ska befullmäktigas och anmälas av dem som kan lämna ansökan enligt ovan.

Vem lämnar ansökan för företag i intressegemenskap?

Om flera företag vid tidpunkten för ansökan är i en intressegemenskap och ska ansöka om elstöd, ska ansökningarna lämnas in samtidigt (30 § första stycket första meningen elstödsförordningen). För att möjliggöra detta måste företagen som ska söka stöd utse en och samma person att lämna in ansökningarna för företagen, en s.k. ingivare för intressegemenskap.

Det finns inget som hindrar att samma person får fullmakt som ombud att både upprätta ansökningar för intresseföretagen och att lämna in dem, som ingivare för intressegemenskapen.

Samtycke till offentliggörande av information

Genom att ansöka om elstöd samtycker sökanden till att den information som avses i 38 och 39 §§ offentliggörs (10 § elstödsförordningen).

Referenser på sidan

Lagar & förordningar