OBS: Detta är utgåva 2023.14. Sidan är avslutad 2023.
Evenemang som omfattas av evenemangsstöd kräver lång planering och god framförhållning för att kunna genomföras. Gemensamt för arrangörerna och underleverantörerna är att de har kostnader som uppstår i planering och förberedelser av evenemang långt före genomförandet. Genom att begära ett förhandsbesked kan arrangören eller underleverantören på ett tidigt stadium få bindande besked om att evenemanget uppfyller de grundläggande kraven för evenemangsstöd i 5 §, 7 § andra stycket 1–4 och 9 § första stycket 1 FSPE (22 § FSPE).
Ett positivt förhandsbesked är som utgångspunkt inte en förutsättning för att få ansöka om evenemangsstöd, utan arrangören eller underleverantören kan välja att ansöka direkt om själva stödet. För att en ansökan om stöd som kommer in efter den 16 maj 2022 ska kunna prövas krävs emellertid att förhandsbesked har sökts och då inom ansökningstiden för förhandsbesked, som är senast den 16 maj 2022 (14 § tredje stycket jämfört med 20 § andra stycket FSPE).
En arrangör som planerar att genomföra ett evenemang under perioden den 1 september 2021– den 30 juni 2022, kan ansöka om förhandsbesked hos Skatteverket (19 § första stycket FSPE).
Jämfört med prövningen av en ansökan om evenemangsstöd från en arrangör, ska Skatteverket i ett ärende om förhandsbesked enbart bedöma om evenemanget och arrangören uppfyller kraven att:
Även underleverantörer kan ansöka om förhandsbesked och då på samma villkor som för arrangörer enligt ovanstående punktlista men det planerade evenemanget kan som regel inte avse tiden före den 1 januari 2022 (19 § andra stycket jämfört med 3 § första meningen FSPE).
Nytt: 2022-04-26
Lag (2021:4) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 är upphävd sedan den 1 april 2022 (lag 2022:214). Från och med den 3 maj 2022 ska prövningen av första punkten ovan göras som att den lagen fortfarande gäller. Ändringen kommer att gälla retroaktivt från och med den 1 april 2022.
Ansökan om förhandsbesked kan omfatta evenemang som avser en sammanhållen serie allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar där en del, d.v.s. en eller flera sammankomster eller tillställningar, har planerats eller planereras till datum både före och efter de perioder som anges i 19 § FSPE (19 § jämfört med 7 § andra stycket 2 och 3 § andra meningen FSPE). En arrangör kan exempelvis ansöka om förhandsbesked trots att den sammanhållna serien avslutas i juli 2022. En underleverantör kan som exempel ansöka om förhandsbesked trots att serien har inletts i december 2021.
En ansökan om förhandsbesked ska göras elektroniskt, på ett fastställt ansökningsformulär. Skatteverket bestämmer formulärets utformning (20 § FSPE).
Skatteverket har fastställt att ansökan om förhandsbesked ska göras i ett ansökningsformulär på Mina sidor.
Om ansökan kommer in på något annat sätt ska Skatteverket i första hand tala om för sökanden att ansökan ska göras elektroniskt och då på fastställt formulär. Det följer av Skatteverkets serviceskyldighet (20 § första stycket FL). Om ansökan ändå inte kommer in på fastställt sätt får Skatteverket förelägga sökanden att senast ett visst datum ansöka elektroniskt på fastställt formulär, med följden att Skatteverket annars kan komma att avvisa den felaktigt inkomna ansökan om förhandsbesked (jfr 20 § andra stycket FL). Om en ansökan inte kommer in på korrekt sätt senast det datum Skatteverket angett i föreläggandet får verket avvisa ansökan, vilket innebär att Skatteverket inte prövar den.
Ansökan om förhandsbesked från fysiska personer ska signeras av sökanden. Ansökan från juridiska personer ska signeras av behörig företrädare för den juridiska personen. Enligt Skatteverket kan en vd i ett aktiebolag lämna in en ansökan som ett led i den löpande förvaltningen.
Ansökan kan även ske genom ett ombud med fullmakt. Ombudet ska befullmäktigas och anmälas av den eller de som kan lämna ansökan enligt ovan.
Det är reglerat vad en ansökan om förhandsbesked ska innehålla och ansökan ska göras elektroniskt på ett fastställt formulär. En ansökan om förhandsbesked kan ändå behöva kompletteras på sökandens eget initiativ eller på Skatteverkets begäran. För att underlätta för Skatteverket och inte fördröja handläggningen bör sökanden följa verkets anvisningar för hur en ansökan ska kompletteras.
Skatteverket bestämmer handläggningens form, men om sökanden vill lämna uppgifter muntligt ska Skatteverket ge företaget rätt till det, om det inte framstår som obehövligt (24 § FL). Muntliga uppgifter ska snarast dokumenteras i en tjänsteanteckning (27 § FL).
Ansökan om förhandsbesked ska senast ha kommit in till Skatteverket den 16 maj 2022 (20 § andra stycket FSPE).
Om arrangören har fått avslag på sin ansökan om förhandsbesked har denna möjlighet att ansöka på nytt, förutsatt att den nya ansökan kommer in till Skatteverket inom ansökningstiden. Detsamma gäller om den första ansökan avvisas eller skrivs av för att sökanden t.ex. ångrar sig och tar tillbaka den ansökningen. Arrangören kan också välja att söka evenemangsstöd även om ansökan om förhandsbesked har avslagits.
Ansökan om förhandsbesked ska innehålla de uppgifter som krävs för att Skatteverket ska kunna bedöma om förutsättningarna för stöd är uppfyllda för ett planerat evenemang (21 § FSPE).
Ansökan ska innehålla uppgift som visar att evenemanget är ett sådant evenemang som får begränsas med stöd av 7 eller 13 § lag (2021:4) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 (5 § första stycket FSPE).
Ansökan ska också innehålla uppgift om
En uppskattning av de kostnader som ansökan om stöd kan komma att omfatta enligt 15 § andra stycket 1 FSPE ska också anges i ansökan.