OBS: Detta är utgåva 2023.16. Visa senaste utgåvan.

Det finns särskilda regler för koncerner med flera moderföretag. Sådana koncerner ska behandlas på samma sätt som koncerner med endast ett moderföretag.

Varför finns det särskilda regler för koncerner med flera moderföretag?

Syftet med reglerna i 7 kap. 71–77 §§ TSL är att koncerner med flera moderföretag ska behandlas på samma sätt som koncerner med endast ett moderföretag.

Vad är en koncern med flera moderföretag, sammanlänkad struktur och dubbel notering?

I 7 kap. 71 § TSL definieras uttrycken

Bestämmelserna i 7 kap. 71 § TSL motsvarar artikel 37.1 i direktivet och artikel 10.1.1 (multiparented MNE group, stapled structure och dual-listed arrangement) i modellreglerna.

En koncern med flera moderföretag

En koncern med flera moderföretag är två eller flera koncerner vars moderföretag ingått ett arrangemang i form av antingen en sammanlänkad struktur eller dubbel notering. För båda sortens arrangemang gäller som ytterligare förutsättning för multinationella koncerner, att minst en enhet eller ett fast drift­ställe i den kombinerade koncernen hör hemma i en annan stat än övriga enheter (7 kap. 71 § första stycket TSL).

Sistnämnda rekvisit gäller enligt direktivet både för multinationella och nationella koncerner. Modellreglernas definition av koncern med flera moderföretag (multi-parented MNE group) innehåller motsvarande rekvisit om att minst en koncernenhet eller ett fast driftställe hör hemma i en annan stat.

En sammanlänkad struktur

En sammanlänkad struktur är ett arrangemang mellan minst två moderföretag i olika koncerner om ägarintressena i vardera moderföretaget till minst 50 procent kombinerats genom ägande, överlåtelsebegränsning eller annat villkor och inte kan överlåtas eller handlas var för sig (7 kap. 71 § andra stycket 2 TSL). De ska även vara noterade till samma kursvärde om de är marknads¬noterade (7 kap. 71 § andra stycket 1 TSL).

Vidare krävs att ett av moderföretagen upprättar koncernredovisning där tillgångar, skulder, intäkter, kostnader och kassaflöden för alla enheter i de berörda koncernerna är redovisade tillsammans som för en ekonomisk enhet och som enligt ett regelverk måste bli föremål för en extern revision (7 kap. 71 § andra stycket 3 TSL).

Dubbel notering

Med dubbel notering menas ett arrangemang mellan minst två moderföretag i olika koncerner om företagens verksamheter kombinerats enbart genom avtal mellan moderföretagen och utdelning och utskiftning vid likvidation ska enligt avtal mellan moderföretagen ske enligt bestämda andelar (7 kap. 71 § tredje stycket 2 och 3 TSL).

Vidare krävs att moderföretagens verksamheter utgör en ekonomisk enhet enligt avtal oaktat att de är skilda rättssubjekt (7 kap. 71 § tredje stycket 4 TSL). Andelarna i moderföretagen ska vara marknadsnoterade och handlas eller överlåtas på olika kapitalmarknader (7 kap. 71 § tredje stycket 1 TSL).

Slutligen krävs att moderföretagen upprättar koncernredovisning med tillgångar, skulder, intäkter, kostnader och kassaflöden för alla enheter i de berörda koncernerna redovisade tillsammans som för en ekonomisk enhet och som enligt ett regelverk måste bli föremål för en extern revision (7 kap. 71 § tredje stycket 5 TSL).

Vilka enheter ingår i en koncern med flera moderföretag?

Samtliga enheter och koncernenheter i de koncerner som tillsammans utgör en koncern med flera moderföretag anses ingå i samma koncern, d.v.s. i en koncern med flera moderföretag (7 kap. 72 § TSL).

Bestämmelserna i 7 kap. 72 § TSL motsvarar artikel 37.2 första stycket i direktivet och artikel 6.5.1 a och b i modellreglerna.

Vad menas med koncernenhet i en koncern med flera moderföretag?

Med en koncernenhet i en koncern med flera moderföretag menas en enhet som är en koncernenhet i en koncern med flera moder­företag om den konsolideras post-för-post i koncern­redovisningen för koncernen.

Vidare omfattar uttrycket en enhet över vilken koncernenheter i en koncern med flera moderföretag har ett bestämmande inflytande, även om den inte konsolideras post-för-post i koncern­redo­vis­ningen. En enhet som är en undantagen enhet (enligt 1 kap. 5–7 §§ TSL) anses inte vara en koncernenhet (7 kap. 73 § TSL).

Bestämmelserna i 7 kap. 73 § TSL motsvarar artikel 37.2 andra stycket i direktivet och artikel 6.5.1 a och b i modellreglerna.

Vad menas med koncernredovisning och redovisningsprinciper som används i ett moderföretags koncernredovisning för koncerner med flera moderföretag?

För en koncern med flera moderföretag ska moderföretagets koncernredovisning anses vara den koncernredovisning som ett av moderföretagen upprättar (enligt 7 kap. 71 § andra och tredje styckena TSL) där tillgångar, skulder, intäkter, kostnader och kassaflöden för alla enheter i de berörda koncernerna är redovisade tillsammans som för en ekonomisk enhet (7 kap. 74 § första stycket TSL). Koncernredovisningen ska vara en sådan som anges i 2 kap. 19 § TSL (punkt 103 i kommentaren till artikel 6.5.1 c i modellreglerna).

Bestämmelser i tilläggsskattelagen om tillämpning av de redovisnings­principer som används i ett moderföretags koncern­redovisning avser, vad gäller koncerner med flera moderföretag, de redovisningsprinciper som används för att upprätta den koncernredovisning som avses ovan (7 kap. 74 § andra stycket TSL).

Bestämmelserna i 7 kap. 74 § TSL motsvarar artikel 37.3 i direktivet och artikel 6.5.1 c i modellreglerna.

Vilka moderföretag anses vara moderföretag i en koncern med flera moderföretag?

Samtliga moderföretag i en koncern med flera moderföretag ska anses vara moderföretag i koncernen med flera moderföretag (7 kap. 75 § TSL). Det innebär att bestämmelser om moderföretag i tilläggsskattelagen också syftar på moderföretag i en koncern med flera moderföretag.

Bestämmelserna i 7 kap. 75 § TSL motsvarar artikel 37.4 i direktivet och artikel 6.5.1 d i modellreglerna.

Hur tillämpas huvudregeln i en koncern med flera moderföretag?

Ett moderföretag och en annan moderenhet i en koncern med flera moderföretag ska tillämpa huvudregeln (bestämmelserna i 6 kap. 3–8 §§ TSL) på sin respektive andel av tilläggsskattebeloppet för lågbeskattade koncernenheter (7 kap. 76 § TSL).

Bestämmelserna i 7 kap. 76 § TSL motsvarar artikel 37.5 i direktivet och artikel 6.5.1 e i modellreglerna.

Hur tillämpas kompletteringsregeln i en koncern med flera moderföretag?

Vid beräkningen av kompletterande tilläggsskatt (enligt 6 kap. 9–13 §§ TSL) ska, för varje koncernenhet i en koncern med flera moderföretag, samtliga lågbeskattade koncernenheter i koncernen med flera moderföretag beaktas (7 kap. 77 § TSL).

I punkt 109 i kommentaren till artikel 6.5.1 f i modellreglerna anges att det följer av bestämmelsen att ett enda kompletterande tilläggsskattebelopp ska beräknas för hela koncernen med flera moderföretag och att detta sker genom att tilläggsskattebeloppen för samtliga koncernenheter läggs samman. En koncernenhet kommer härigenom vid tillämpning av kompletteringsregeln att beakta tilläggsskattebelopp hos koncernenheter som till följd av bestämmelserna om koncerner med flera moderföretag räknas som enheter i den egna koncernen, men som annars inte hade gjort det (prop. 2023/24:32 s. 638).

Bestämmelserna i 7 kap. 77 § TSL motsvarar artikel 37.6 i direktivet och artikel 6.5.1 f i modellreglerna.

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

Propositioner

  • Proposition 2023/24:32 Tilläggsskatt för företag i stora koncerner [1]

Referenser inom tilläggsskatt för företag i stora koncerner