OBS: Detta är utgåva 2023.7. Sidan är avslutad 2023.

Om uppgifter som lämnats i en ansökan visar sig vara felaktiga eller om det inträffar förändringar som kan påverka elstödet, ska företaget omgående anmäla det till Skatteverket. Detsamma gäller för företag som redan fått elstöd.

Företag måste anmäla felaktigheter och ändrade förhållanden

Ett företag som har ansökt om eller beviljats elstöd ska omgående anmäla till Skatteverket om de uppgifter som lämnats till Skatteverket visar sig vara felaktiga eller om det inträffat sådana förändringar som kan påverka rätten till stöd eller stödets storlek (32 § elstödsförordningen).

Rätten till elstöd kan komma att ändras efter att ansökan är inlämnad, t.ex. om ett företag under handläggningstiden hamnat i likvidation (jfr 12 § första stycket 3 elstödsförordningen). Det räcker alltså inte att uppgifterna finns och lämnas vid ansökningstillfället i enlighet med 26 § elstödsförordningen, utan företaget förväntas bevaka korrektheten i alla lämnade relevanta uppgifter under ärendets gång.

Även efter det att företaget har beviljats elstöd finns en anmälningsskyldighet för felaktigheter både i de lämnade uppgifterna i ansökan och i anmälda ändrade förhållanden innan elstöd beviljats. Uppgifterna kan ha kommit från sökanden eller från elnätsföretag m.fl., se Uppgiftslämnande till Skatteverket (jfr 20–25 §§ elstödsförordningen). Däremot omfattas inte felaktigheter som företaget upptäcker i Skatteverkets egna uppgifter som lagts till grund för beviljat elstöd. Ändrade förhållanden som kan påverka rätten till beviljat elstöd ska anmälas. Eftersom många förutsättningar ordagrant eller underförstått i elstödsförordningen avser tidpunkten för beviljat elstöd är utrymmet för anmälningsskyldigheten i detta fall mer begränsat. Ett exempel är att företaget senare visat sig vara berättigad till elstöd enligt förordningen (2022:1872) om elstöd till konsumenter för oktober 2021–september 2022, jfr 8 § första stycket 4 elstödsförordningen.

Skyldigheten att lämna in en ändringsanmälan gäller omgående. Vad som menas med omgående kan variera beroende på vilken typ av uppgift det är fråga om. Om företaget har fått stöd enligt förordningen (2022:1365) om statligt stöd för ökade kostnader inom jordbrukssektorn (jfr 18 § andra meningen elstödsförordningen), bör anmälningsskyldigheten inträda när beslutet om det stödet fattats av länsstyrelsen eller när domstolen i en process lagakraftvunnet tilldömt företaget sådant stöd. Skatteverket ska i det exemplet inte behöva bevaka eventuella beviljade beslut enligt den förordningen och med stöd av 22 § elstödsförordningen begära ut uppgifter om det andra stödet.

Beslutet ska innehålla en upplysning om anmälningsskyldigheten

Skatteverkets beslut om stöd ska innehålla en upplysning om att företaget har en skyldighet att anmäla felaktigheter och ändrade förhållanden som kan påverka rätten till stödet (34 § andra stycket elstödsförordningen). Detta eftersom företaget blir återbetalningsskyldigt om det har tillgodoförts för mycket i elstöd (6 § 1 elstödslagen) och kan få ett beslut om återkrav av Skatteverket (7 § elstödslagen).

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

  • Förordning (2023:233) om elstöd till företag [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]
  • Lag (2023:230) om förfarande för elstöd till företag [1]