I Frankrike finns det en företagsform som heter société civile immobilière (SCI) som ofta används för förvaltning av en fastighet. I Frankrike är ett SCI normalt delägarbeskattat. Om det finns delägare som är obegränsat skattskyldiga i Sverige är de skattskyldiga här för sin andel i SCI:et.
Nytt: 2023-02-01
I årsutgåvan 2023 har följande förtydliganden gjorts:
Ändringarna på sidan beror inte på någon regelförändring.
I Frankrike finns det en företagsform som heter société civile immobilière (SCI) som ofta används för förvaltning av en fastighet. Den franska företagsformen SCI uppfyller kraven för att vara en utländsk juridisk person. Ett SCI är, enligt lagstiftningen i Frankrike, normalt delägarbeskattat i Frankrike även om det finns en möjlighet att undantagsvis välja att SCI:et själv ska beskattas för sin inkomst.
Om det i ett land går att välja mellan bolagsbeskattning och delägarbeskattning för vissa företagsformer är det valet av beskattningsform i det andra landet som avgör om det är en i utlandet delägarbeskattad juridisk person eller inte (Skatteverkets ställningstagande Beskattning av i utlandet delägarbeskattade juridiska personer och deras delägare, avsnitt 4.2).
Om man enligt lagstiftningen i Frankrike har valt att det är delägarna i ett SCI som ska beskattas i Frankrike är det aktuella SCI:et en i utlandet delägarbeskattad juridisk person. På den här sidan beskrivs bara den situation när man valt delägarbeskattning i Frankrike för ett SCI.
Ett SCI är en utländsk juridisk person och därmed begränsat skattskyldig i Sverige (6 kap. 7 § IL). SCI:et är därför bara skattskyldig för vissa särskilt uppräknade inkomster, som t.ex. inkomster från ett fast driftställe i Sverige (6 kap. 7–8 och 11 §§ IL). Ofta är den enda verksamheten i ett SCI förvaltning av en fastighet i Frankrike. Det finns därför normalt inga inkomster i ett SCI som medför att SCI:et är skattskyldigt i Sverige.
Om ett i Frankrike delägarbeskattat SCI har delägare som är obegränsat skattskyldiga i Sverige så är de skattskyldiga för sin andel av SCI:ets inkomster (5 kap. 2 a § IL). Det gäller också om fastigheten i SCI:et bara används för privat bruk.
Om det finns en eller flera obegränsat skattskyldiga delägare i ett SCI som är skattskyldiga i Sverige för hela eller delar av SCI:ets inkomst sker beskattningen enligt svensk intern rätt (eftersom ett SCI inte omfattas av skatteavtalet mellan Sverige och Frankrike, se nedan). Vid beskattning här i Sverige är det svenska skatteregler och principer som ska användas. För delägare som är fysiska personer följer beskattningen mestadels vad som gäller för delägare i svenska handelsbolag.
Nedan beskrivs några saker särskilt, men beskattningen ska följa de regler som gäller för i utlandet delägarbeskattade juridiska personer och deras delägare. Dessa regler beskrivs på sidan Beräkning av inkomsten.
Ett franskt SCI är en utländsk juridisk person och därför är en fastighet som ett SCI äger en näringsfastighet (2 kap. 14 § IL). Beskattningen sker enligt svenska regler och därför är bestämmelserna i IL om värdeminskningsavdrag, avdrag för löpande underhåll och reparationsavdrag tillämpliga. Läs mer på sidan Näringsfastigheter, andelshus och näringsbostadsrätter.
Det är principerna om uttagsbeskattning för obegränsat skattskyldiga delägare som är tillämpliga för obegränsat skattskyldiga delägare i ett i Frankrike delägarbeskattat SCI. Om en obegränsat skattskyldig delägare t.ex. har använt den fastighet som SCI:et äger för eget bruk, ska delägaren uttagsbeskattas för värdet av nyttjandet av fastigheten. Uttagsbeskattningen ska ske till marknadsvärdet (22 kap. 4 och 7 §§ IL).
Skatteverket anser att en delägarbeskattad juridisk persons inkomster bara omfattas av ett svenskt skatteavtals bestämmelser om det uttryckligen anges i skatteavtalet att bestämmelserna är tillämpliga på dem (Skatteverkets ställningstagande Skatteavtals tillämplighet på delägarbeskattade juridiska personer och deras delägare). Ett SCI, som är delägarbeskattat i Frankrike, omfattas alltså inte av skatteavtalet mellan Sverige och Frankrike eftersom det av skatteavtalet inte uttryckligen framgår att avtalet är tillämpligt på delägarbeskattade juridiska personers inkomster. Den svenska beskattningsrätten är därför inte begränsad av skatteavtalet mellan Sverige och Frankrike.
Läs mer om skatteavtal och i utlandet delägarbeskattade juridiska personer.
Det finns inga särskilda blanketter som en delägare i ett delägarbeskattat franskt SCI kan använda, utan de uppgifter som behövs kan lämnas på en bilaga (Skatteverkets ställningstagande Beskattning av i utlandet delägarbeskattade juridiska personer och deras delägare, avsnitt 4.15).
En obegränsat skattskyldig delägare kan få avräkna utländsk skatt som tagits ut och betalats av delägaren eller SCI:et. Exempelvis kan avräkning medges för taxe foncière och taxe d´habitation.
Läs mer om bestämmelserna om avräkning under Avräkning av utländsk skatt.