Varje koncernenhet som hör hemma i Sverige ska lämna en tilläggsskatterapport om koncernen har intäkter på 750 miljoner euro eller mer. Från denna huvudregel finns undantag.

Koncernenheter i koncerner med intäkter på 750 miljoner euro ska lämna tilläggsskatterapport

Skyldigheten att lämna tilläggsskatterapport gäller för alla koncernenheter som omfattas av tilläggsskattelagens tillämpningsområde. En koncernenhet är som utgångspunkt skyldig att lämna en tilläggsskatterapport om den ingår i en koncern som enligt moderföretagets koncernredovisning har årliga intäkter på minst 750 miljoner euro under minst två av de fyra räkenskapsår som föregår det aktuella räkenskapsåret (33 d kap. 3 § SFL).

Beloppsgränsen för intäkter om minst 750 miljoner euro inkluderar intäkter för undantagna enheter (prop. 2023/24:32 s. 380).

Om koncernenheten är ett fast driftställe fullgörs skyldigheten av dess huvudenhet (prop. 2023/24:32 s. 655).

Enheter som inte omfattas av rapporteringsskyldigheten

Vissa enheter omfattas inte av skyldigheten att lämna tilläggsskatterapport. Det gäller

Statslösa koncernenheter kan till exempel vara delägarbeskattade enheter som inte är moderföretag eller skyldiga att tillämpa en huvudregel för tilläggsskatt. De omfattas inte av rapporteringsskyldigheten eftersom enheterna inte hör hemma i Sverige (prop. 2023/24:32 s. 655). En ägare till sådana enheter är däremot skyldig att lämna tilläggsskatterapport om den omfattas av tilläggsskattelagens tillämpningsområde (prop. 2023/24:32 s. 380).

Undantag: en utsedd koncernenhet i Sverige lämnar tilläggsskatterapport för övriga svenska koncernenheters räkning

Koncernenheter i Sverige som tillhör samma koncern kan utse en av dem att lämna tilläggsskatterapporten för deras räkning (33 d kap. 3 § andra stycket SFL). Detta ska anmälas till Skatteverket.

Även om koncernenheten har utsett en annan enhet att lämna rapporten för dess räkning har enheten fortfarande kvar ansvaret för att rapporten lämnas in (prop. 2023/24:32 s. 381).

Möjligheten att utse en enhet att lämna tilläggsskatterapport för samtliga koncernenheter som hör hemma i Sverige kan åstadkomma ett samordnat och mer effektivt förfarande på koncernnivå för storskaliga nationella koncerner. För multinationella koncerner minimeras den administrativa bördan för de koncernenheter som hör hemma i samma stat (prop. 2023/24:32 s. 381).

Undantag: moderföretaget eller en av moderföretaget utsedd enhet lämnar tilläggsskatterapport

Under vissa förutsättningar behöver en koncernenhet inte lämna tilläggsskatterapport om moderföretaget eller en annan koncernenhet som moderföretaget har utsett lämnat en tilläggsskatterapport. Det gäller om förutsättningarna i 33 d kap. 4 § första stycket SFL är uppfyllda. Det krävs då att moderföretaget, eller en av moderföretaget utsedd enhet, lämnar in rapporten till skattemyndigheten i den stat där den hör hemma och att rapporten innehåller de uppgifter som krävs enligt 33 d kap. 5–8 §§ SFL. Det krävs dessutom att Sverige har ett avtal om automatiskt utbyte av tilläggsskatterapporter med den stat där den rapporterande enheten hör hemma.

Om det inte finns något avtal om automatiskt utbyte av tilläggsskatterapporter kan undantaget inte tillämpas. De internationella förhandlingarna om ett automatiskt utbyte av tilläggsskatterapporter pågår och finns ännu inte på plats (prop. 2023/24:32 s. 381). För närvarande kan alltså aktuellt undantag inte tillämpas. Skatteverket återkommer med mer information när sådan kan lämnas. Att moderföretaget eller en av moderföretaget utsedd enhet lämnar tilläggsskatterapport ska anmälas till Skatteverket.

Särskilt om koncerner med flera moderföretag

För en koncern med flera moderföretag gäller att samtliga moderföretag är skyldiga att lämna en tilläggsskatterapport, om moderföretagen inte gemensamt utser en koncernenhet som lämnar rapporten (33 d kap. 4 § andra stycket SFL och prop. 2023/24:32 s. 655). Detta ska anmälas till Skatteverket.

Referenser på sidan

Propositioner

  • Proposition 2023/24:32 Tilläggsskatt för företag i stora koncerner [1]

Referenser inom informationsutbyte med andra länder