Områden: Mervärdesskatt
Datum: 1999-03-05
Dnr: 1266-99/100
Nytt: 2016-01-20
Detta ställningstagande upphör att gälla genom ställningstagandet Upphävande av flera olika ställningstaganden, dnr 131 26976-16/111.
I de fall det i en resetjänst ingår en egenproducerad deltjänst, ska värdet av denna avskiljas från det pris som resenären betalar.
EG-domstolen har genom domen i förenade målen C-308/96 och C-94/97 behandlat frågan om hur beskattning ska ske av en resetjänst i vilken det ingår både tjänster som köps in från utomstående och egenproducerade sådana. Målen gällde ett hotellföretag där hotellets gäster köpte ett "paket" som förutom sedvanliga hotelltjänster, vilka var egenproducerade, även innefattade busstransport från ett antal olika uppsamlingsplatser och en dagsutflykt med buss under hotellvistelsen, vilka tjänster köpts in från utomstående.
EG-domstolens syn på den mervärdesskattemässiga behandlingen av sådana egenproducerade deltjänster som ingår i en resetjänst får anses avvika från den tillämpning som hittills har gällt i Sverige. Egenproducerade deltjänster har här beskattats enligt samma principer som förvärvade tjänster.
Enligt RSV:s uppfattning medför domen för den svenska tillämpningen att i de fall det i en resetjänst ingår en egenproducerad deltjänst, ska värdet av denna avskiljas från det pris som resenären betalar. Beskattning av den avskilda egenproducerade deltjänsten ska ske med tillämpning av mervärdesskattelagens (1994:200), ML:s, allmänna bestämmelser. Den återstående delen av resans pris ska bli föremål för beskattning enligt marginalmetoden ( 9 b kap. ML). Denna tillämpning gäller oberoende av om beskattningsunderlaget bestäms utifrån faktisk marginal eller marginal enligt den schablon som alternativt används.
När det gäller frågan till vilket värde den egenproducerade deltjänsten ska avskiljas kan detta ske enligt två olika metoder:
A) en metod baserad på den faktiska kostnaden, dvs. vad det kostar att producera den egenproducerade deltjänsten, samt B) en metod baserad på det pris som vederbörande företag faktiskt tar ut för en egenproducerad deltjänst, exempelvis uthyrning av ett hotellrum.
Det belopp som erhålls enligt A eller B ovan ska reducera priset som kunden betalar, dvs pris - värdet av egenproducerad deltjänst - priset för inköpt tjänst = marginalen. Genom detta beräkningssätt minskar marginalen och därmed även mervärdesskatten jämfört med hittills gällande beräkningssätt.
Metod A förutsätter att företagets faktiska kostnader för att producera den egna deltjänsten bestäms. Från resans totalpris skall därefter avskiljas så stor procentuell andel som den egenproducerade deltjänstens faktiska kostnader utgör av samtliga deltjänsters totala faktiska kostnader. En resenär får t.ex. betala 5 000 kr för en bussresa som reseföretaget genomför med egna bussar. Företagets kostnader för transporten utgör 3 000 kr och kostnaden för upphandlade hotellrum utgör 1 000 kr. Den egna tjänstens kostnader (3 000 kr) utgör då 75 % av samtliga deltjänsters kostnader ( 4 000 kr). Det innebär i detta fall att 3 750 kr (75 % av 5 000 kr) skall avskiljas från resans totalpris och beskattas med tillämpning av ML:s allmänna bestämmelser.
Vid val mellan metoderna behöver den skattskyldige inte använda sig av "faktisk kostnad metod" (metod A) om det är möjligt att identifiera den del av paketet som avser egenproducerade deltjänster med utgångspunkt från faktiskt pris härför.