Räntefördelning innebär att man fördelar resultatet av näringsverksamheten mellan inkomstslagen kapital och näringsverksamhet. Det finns både positiv och negativ räntefördelning.

Beräknad ränta som kan eller ska flyttas mellan inkomstslagen näringsverksamhet och kapital

Enskilda näringsidkare och svenska dödsbon som driver näringsverksamhet får göra positiv räntefördelning när kapitalunderlaget i näringsverksamheten vid årets ingång inte är negativt. Den positiva räntefördelningen innebär att en schablonmässigt beräknad avkastning på kapitalunderlaget flyttas från inkomstslaget näringsverksamhet till inkomstslaget kapital.

Om kapitalunderlaget är negativt ska man på motsvarande sätt göra en negativ räntefördelning. Om det negativa kapitalunderlaget är högst 500 000 kr ska negativ räntefördelning däremot inte göras. Den negativa räntefördelningen innebär att en schablonmässigt bestämd utgiftsränta på det negativa kapitalunderlaget, d.v.s. ett avdrag, flyttas från inkomstslaget näringsverksamhet till inkomstslaget kapital. Avdraget medges i inkomstslaget kapital samtidigt som ett motsvarande belopp tas upp som intäkt i inkomstslaget näringsverksamhet. Till skillnad från positiv räntefördelning är negativ räntefördelning tvingande och ska också göras oavsett om det föreligger överskott eller underskott i verksamheten.

För fysiska personer och dödsbon som är delägare i handelsbolag finns motsvarande regler. Tekniken är dock något annorlunda här när det gäller kapitalunderlaget. I stället för att utgå från kapitalet i näringsverksamheten utgår man från den justerade anskaffningsutgiften på den ägda andelen i handelsbolaget. På så sätt kan man räkna räntefördelning även på själva förvärvet av andelen.

Äldre bestämmelser gäller för beskattningsår som börjar före den 1 januari 2025.

Genonom ändring av 33 kap. 4 § IL (sfs 2024:1131) har bestämmelserna om när positiv räntefördelning får ske respektive när negativ ska ske förändrats. De nya bestämmelserna tillämpas första gången för beskattningsår som börjar efter den 31 december 2024. Äldre bestämmelser gäller för beskattningsår som börjar före den 1 januari 2025 (punkten 3 i ikraftträdande- och övergångsbestämmelserna till sfs 2024:1131).

Vad som gäller för beskattningsår som börjar före den 1 januari 2025, se rättslig vägledning 2024.

Positiv räntefördelning kan medföra lägre beskattning

Reglerna om positiv räntefördelning finns för att i någon mån jämställa enskilda näringsidkare eller delägare i handelsbolag med ägare till fåmansföretag, som ju kan låna ut pengar till sitt bolag och få en ränta som enkelbeskattas till 30 procent.

Skattesatsen i inkomstslaget kapital är 30 procent medan skatten i inkomstslaget näringsverksamhet är progressiv och kan vara väsentligt högre. Dessutom utgår egenavgifter eller särskild löneskatt på resultatet av näringsverksamheten.

Med positiv räntefördelning kan näringsidkaren få en del av resultatet av näringsverksamheten beskattad i inkomstslaget kapital. Räntefördelningen motsvarar en beräknad avkastning på kapital som satsats i näringsverksamheten. Den positiva räntefördelningen innebär att en beräknad inkomstränta flyttas från inkomstslaget näringsverksamhet till inkomstslaget kapital. Det medför att resultatet av näringsverksamheten minskar samtidigt som kapitalinkomsterna ökar.

Negativ räntefördelning kan medföra såväl högre som lägre beskattning

Syftet med negativ räntefördelning är att förhindra att en näringsidkare drar av sina privata utgiftsräntor i näringsverksamheten och på så sätt får en större skatteeffekt av dem. Den negativa räntefördelningen innebär att ett ränteavdrag flyttas från inkomstslaget näringsverksamhet till inkomstslaget kapital. Det medför att resultatet av näringsverksamheten ökar samtidigt som kapitalinkomsterna minskar.

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

  • Inkomstskattelag (1999:1229) [1]