Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2011-11-24

Dnr: 131 736849-11/111

Nytt: 2022-05-30

Detta ställningstagande ska inte längre tillämpas. Det ersätts av Skatteverkets ställningstagande 2022-05-30, dnr. 8-1730471.

Fråga

Kan ett tillhandahållande där själva tillagningen av maten är enkel och standardiserad beskattas med 12 procent även när det finns andra tjänster i samband med leveransen?

Frågan är ställd mot bakgrund av EU-domstolens avgörande i de förenade målen C-497/09, C-499/09, C-501/09 och C-502/09, Bog m.fl. EUdomstolen ansåg i dessa domar att tillhandahållande av måltider eller livsmedel på visst sätt från gatukök, gatuköksvagnar och i biograffoajéer utgjorde leverans av vara, dvs. tillhandahållandena utgjorde inte restaurangtjänster.

Svar

Nej. Även om tillagningen av maten är enkel och standardiserad kan det vara fråga om en tjänst när det ingår andra tjänstemoment i tillhandahållandet. Tjänsten ska då beskattas med 25 procent.

Skatteverket anser att det inte kommit fram något i domen som gör att det finns anledning att ändra uppfattning av vad som omfattas av begreppet restaurangtjänst.

Gällande rätt m.m.

Restaurang- och cateringtjänster är tjänster som består i att för mänsklig konsumtion leverera beredd eller oberedd mat eller dryck eller båda när leveransen åtföljs av så mycket stödtjänster att omedelbar konsumtion är möjlig. Leveransen av mat eller dryck eller båda är endast en del i helheten, i vilken tjänsteaspekten ska dominera (artikel 6.1 rådets genomförandeförordning (EU) nr 282/2011 av den 15 mars 2011 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt [tillämpningsförordningen]) .

EU-domstolen har uttalat att vid bedömningen av om det är en vara eller en tjänst ska en samlad bedömning av omständigheterna kring transaktionen i fråga göras. Vid denna bedömning ska de delar som är kännetecknande för transaktionen tas fram och de huvudsakliga delarna identifieras (de förenade målen C-497/09, C-499/09, C-501/09 och C-502/09, Bog m.fl., punkt 61).

När tillagningen av maten är enkel och standardiserad så är tillagningen inte ett tillräckligt tjänstemoment för att det ska vara fråga om en tjänst. Det krävs därför ytterligare tjänstemoment för att det ska vara fråga om en tjänst och inte en vara. Av förutsättningarna i målet framgår att det saknades lokaler som var iordningställda för förtäring. I ett av fallen erbjöds t.ex. endast en disk som löpte runt gatuköksvagnen. (De förenade målen C497/09, C-499/09, C-501/09 och C502/09, Bog m.fl., punkterna 6870).

Skatteverket har i ett ställningstagande redogjort för verkets uppfattning om vad som avses med begreppen restaurang- och cateringtjänster. Med dessa begrepp förstås att mat och/eller dryck tillhandahålls tillsammans med tjänster som har direkt anknytning till tillhandahållandet av mat- och/eller dryck. Vidare framgår att skillnaden mellan restaurang- och cateringtjänster är den plats där tillhandahållandet av tjänsten sker (Skatteverkets ställningstagande 20090130, dnr 131 750777-08/111).

Bedömning

EU-domstolens dom i de förenade målen C-497/09, C-499/09, C-501/09 och C 502/09, Bog m.fl., ska tolkas utifrån tillämpningsförordningen. Skatteverket anser att den bedömning som verket har gjort av vad som utgör restaurang- och cateringtjänster är i linje med vad som framgår av tillämpningsförordningen. Det har inte kommit fram något i domen som gör att det finns anledning att ändra uppfattning.

Skatteverket anser att det är fråga om en tjänst om det finns tillräckligt med stödtjänster som möjliggör omedelbar konsumtion. Även om tillagningen är enkel och standardiserad kan det vara fråga om en tjänst. Det avgörande är att det ingår andra tjänstemoment än själva tillagningen i tillhandahållandet. Så är fallet om det utöver tillagningen t.ex. finns en lokal som är särskilt iordningställd för förtäring och i denna lokal finns personal som städar och plockar undan om så behövs. I dessa fall anser Skatteverket att hela tillhandahållandet utgör en restaurangtjänst som ska beskattas med 25 procent.

ExempelEn snabbmatsrestaurang tillhandahåller hamburgare, dryck och glass. I lokalen där verksamheten bedrivs finns kök, kassa- och serveringsdisk samt uppvärmda utrymmen med bord och stolar och toaletter. Personalen ser till att lokalen är städad. Tillagningen av hamburgarna är enkel och standardiserad. Kunden får måltiden serverad i engångsförpackning på bricka. Kunden har för avsikt att äta maten i restaurangens lokaler.

Hela tillhandahållandet får anses som en tjänst som ska beskattas med 25 procent. I detta fall ingår flera olika tjänstemoment såsom tillagning, tillgång till hygienutrymme, tillhandahållande av bricka samt lokal som är särskilt iordningställd för förtäring. Sammantaget finns det därmed tillräckligt med tjänster som gör det möjligt för kunden att äta måltiden på plats.

I det fall kunden väljer att inte äta sin måltid i restaurangens lokaler utan får maten levererad i påse eller liknande är det fråga om leverans av mat som beskattas med 12 procent.