Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2009-12-07

Dnr: 131 892888-09/111

Nytt: 2018-01-30

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Upphävande av ställningstagandet ”Från mervärdesskatt undantagna tjänster i Sverige som vid bedömning av omsättningsland omfattas av huvudregeln”, dnr 202 502880-17/111.

1 Sammanfattning

Skrivelsen redogör för vilka tjänster, som kan omfattas av huvudregeln vid bedöming av omsättningsland, inte ska mervärdesbeskattas i Sverige.

Den 1 januari 2010 ändras bestämmelserna om omsättningsland för tjänster i mervärdesskattelagen (1994:200), ML. I enlighet med dessa bestämmelser ska uppgift om försäljning av tjänster till näringsidkare i ett annat medlemsland under vissa förutsättningar lämnas i en periodisk sammanställning. En av förutsättningarna för att försäljningen ska redovisas är att omsättningen av tjänsten är skattepliktig i det medlemsland där tjänsten är omsatt. Bestämmelserna följer av ändring i mervärdesskattedirektivet och motsvarande bestämmelser bör därför finnas i övriga medlemsländer. Det innebär att en säljare från ett annat medlemsland som tillhandahåller tjänster till en köpare som är näringsidkare i Sverige ska redovisa denna försäljning i en periodisk sammanställning i det andra medlemslandet. Detta ska dock endast ske om tjänsten ska mervärdesbeskattas i Sverige (artikel 262 c i mervärdesskattedirektivet).   Följande tjänster, som kan omfattas av huvudregeln vid bedömning av omsättningsland, ska inte mervärdesbeskattas i Sverige. Därmed ska uppgift inte lämnas i den periodiska sammanställningen om försäljning av sådana tjänster sker till en näringsidkare i Sverige.

 

1.1 Undantag för vissa verksamheter av hänsyn till allmänintresset

  • Tjänster som utgör sjukvård, tandvård eller social omsorg (3 kap. 4-7 §§ ML)
  • Vissa tjänster som tillhandahålls inom fristående grupper , s.k. interna tjänster (3 kap.23 a § ML)
  • Radio- och televisionsorgan som finansieras genom statsanslag (3 kap. 20 § ML)

 

1.2 Undantag för andra verksamheter

  • Försäkrings- och återförsäkringstjänster (3 kap. 10 § ML)
  • Finansiella tjänster (3 kap. 9 § ML)
  • Lotterier m.m. (3 kap. 23 § 5 ML)

 

1.3 Undantag för vissa transporter samt undantag i samband med import eller export av varor

  • Varutransporter till eller från samt mellan Azorerna och Madeira (3 kap. 30 e § ML)
  • Tjänster i samband med import om värdet av dessa ingår i beskattningsunderlaget för varan (3 kap. 32 § ML)
  • Arbete på lös egendom som endast förts till landet för att arbetet ska kunna utföras och transport ut ur gemenskapen skett när arbetet har utförts (5 kap. 19 § 3 ML)
  • Tjänster, inbegripet transporter, som har direkt samband med export eller import av varor som ska läggas i sådant lager som omfattas av särskilda bestämmelser om undantag från skatteplikt t.ex. tullager (5 kap. 19 § 2 ML)

 

1.4 Undantag i samband med internationella transporter

  • Vissa tjänster som avser fartyg som används på öppna havet eller som avser luftfartyg som används av flygbolag som huvudsakligen bedriver internationell flygtrafik mot betalning såsom t.ex. underhåll, uthyrning och befraktning (3 kap. 21 § ML).

 

1.5 Vissa med export likställda transaktioner

  • Tjänster som utförs inom ramen för diplomatiska och konsulära förbindelser (3 kap.30 a § ML)
  • Tjänster till vissa erkända internationella organisationer (3 kap.30 a § ML)
  • Tjänster till vissa särskilda väpnade styrkor (3 kap. 31- 31 a §§ ML)

 

1.6 Undantag för tillhandahållande av tjänster som utförs av förmedlare

  • Förmedling för annans räkning i dennes namn när den förmedlade huvudtransaktionen, dvs. varu- eller tjänsteförsäljningen, skett i land utanför EU (5 kap. 19 § 4 ML)

Enligt Sveriges anslutningsfördrag till EU har Sverige dessutom fått rätt att undanta från mervärdesskatteplikt framställningstjänster avseende s.k. periodiska publikationer, dvs. publikationer som tillhandahålls av vissa allmännyttiga ideella föreningar. (3 kap. 19 § 2 ML) .