Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2004-04-22

Dnr: 130 312808-04/1152

Nytt: 2004-10-01

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av föreskriften om vilka guldmynt som är att anse som investeringsguld, SKVFS 2004:19.

I denna skrivelse meddelas Skatteverkets uppfattning att de svenska guldmynten i valörerna 10 och 20 kronor uppfyller kriterierna för investeringsguld i 1 kap. 18 § mervärdesskattelagen (1994:200), ML.

1 Bakgrund

I 3 kap. 10 a § ML undantas från skatteplikt omsättning av investeringsguld, inbegripet investeringsguld representerat av värdepapper, om omsättningen medför en äganderätt till eller en fordran på guldet. Enligt andra stycket undantas även förmedling av sådant slag som görs för någon annans räkning i dennes namn.

Vad som avses med investeringsguld framgår av 1 kap. 18 § ML samt artikel 26 b. A i sjätte direktivet 77/388/EEG som infördes genom rådets direktiv 98/80/EG.

18 § Med investeringsguld förstås

1. guld i form av en tacka eller platta med en vikt som godtas på någon av marknaderna för sådant guld och med en finhalt av minst 995 tusendelar, oavsett om guldet representeras av värdepapper eller inte,

2. guldmynt som

- har en finhalt av minst 900 tusendelar,

- är präglade efter år 1800,

- är eller har varit gällande betalningsmedel i ursprungslandet, och

- normalt säljs till ett pris som inte överstiger det öppna marknadsvärdet för guldinnehållet i myntet med mer än 80 %.

Små tackor eller plattor med en vikt av 1 gram eller mindre omfattas inte av första stycket 1.

Guldmynt som omfattas av den förteckning som årligen offentliggörs i C-serien av Europeiska gemenskapens officiella tidning skall anses uppfylla kriterierna i första stycket 2 under hela det år förteckningen gäller.

Guldmynt enligt denna paragraf skall inte anses omsatta på grund av det numismatiska värdet.

Av lagrummet framgår att guldmynt som omfattas av den förteckning som årligen offentliggörs före den 1 december varje år i C-serien av Europeiska gemenskapens officiella tidning ska anses uppfylla kriterierna för att räknas som investeringsguld under det år förteckningen gäller. För att förenkla tillämpningen och skapa säkerhet hos handlarna ska Europeiska kommissionen med hjälp av medlemsländerna årligen upprätta en förteckning över de mynt som omsätts på någon av guldmarknaderna inom gemenskapen. Medlemsländerna ska underrätta kommissionen om vilka mynt som uppfyller kriterierna för investeringsguld och som är föremål för handel i det egna landet. Därefter offentliggör kommissionen en fullständig företeckning över dessa mynt i C-serien av Europeiska gemenskapens officiella tidning.

Förteckningen påverkar dock inte möjligheten att från fall till fall bevilja skattebefrielse för omsättning av nypräglade eller andra guldmynt som inte omfattas av förteckningen men som uppfyller direktivets kriterier för investeringsguld (prop. 1998/99:69 s. 18 f). Skatteverket har enligt 21 § mervärdesskatteförordningen (1994:223), MF, rätt att närmare föreskriva vilka guldmynt som uppfyller kriterierna för investeringsguld.

Sverige har underrättat kommissionen om att två svenska guldmynt, som är föremål för handel i Sverige, uppfyller ovannämnda kriterier för investeringsguld. Skatteverket har emellertid uppmärksammat att dessa mynt inte är med på den aktuella listan för år 2004.

2 Skatteverkets bedömning

Företagen utredning har visat att de aktuella guldmynten säljs till ett pris som inte överstiger det öppna marknadsvärdet för guldinnehållet med mer än 80 % och i övrigt uppfyller kriterierna i 1 kap. 18 § ML. Skatteverket anser, mot bakgrund av ovanstående, att följande mynt ska omfattas av undantaget från mervärdesskatt i 3 kap. 10 a § ML:

URSPRUNGSLAND

MYNTENS BENÄMNING

Sverige 10 kronor,

20 kronor

Undantaget omfattar alla utgåvor av de angivna mynten med undantag av utgåvor av mynt med en renhet understigande 900/1000. De aktuella mynten är befriade från mervärdesskatt under hela 2004.

Skatteverket avser att senare komma med en föreskrift gällande detta.