Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2005-01-21

Dnr: 130 26052-05/111

Nytt: 2007-09-28

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Tillhandahållande av konferensarrangemang, dnr 131 542246-07/111.

Nytt: 2005-02-11

Detta ställningstagande är återkallat och under omarbetning. Vid uthyrning av konferenslokal gäller tills vidare den tillämpning som framgår av Handledning för mervärdesskatt 2004.

1 Sammanfattning

Uthyrning av konferenslokal är en tjänst som hittills ansetts medföra skattskyldighet när denna tillhandahållits i samband med hotellrörelse. Skatteverket anser att uthyrning av konferenslokal är en tjänst som omfattas av undantaget från skatteplikt även om upplåtelsen sker i samband med en bedriven hotellrörelse. Tillhandahållande av sådan sedvanlig utrustning, som normalt ingår vid uthyrning av konferenslokal, anses vara underordnad lokalupplåtelsen och omfattas därmed av undantaget från skatteplikt. Delningsprincipen ska tillämpas vid gemensam ersättning för exempelvis konferenslokal och logi.

2 Bakgrund och frågeställning

Ett företag har under flera år upplåtit lokaler för konferenser. Företaget utvidgar verksamheten genom att även tillskapa övernattningsmöjligheter vid anläggningen.

Ska uthyrningen av konferenslokalerna i fortsättningen anses ingå i en hotellrörelse och upplåtelsen av dessa därmed medföra beskattning?

3 Gällande rätt m.m.

Upplåtelse av nyttjanderätt till fastighet är undantaget från skatteplikt enligt 3 kap. 2 § mervärdesskattelagen (1994:200), ML.

Detta undantag omfattar dock inte ”rumsuthyrning i hotellrörelse eller liknande verksamhet samt upplåtelse av campingplatser och motsvarande i campingverksamhet” enligt 3 kap. 3 § första stycket 4 ML.

Motsvarande bestämmelse i sjätte mervärdesskattedirektivet (77/388/EEG) återfinns i artikel 13 B b 1. I denna bestämmelse anges att medlemsstaterna ska undanta från skatteplikt ”utarrendering och uthyrning av fast egendom dock icke för tillhandahållande av logi, såsom detta definieras i medlemsstaternas lagstiftning, inom hotellbranschen eller branscher med liknande funktion, däribland tillhandahållande av logi i semesterbyar eller på område som iordningsställts för användning som campingplatser”.

Innebörden av artikel 13 B b 1 har varit föremål för tolkning av EG-domstolen i mål C-346/95, Elisabeth Blasi. EG-domstolen anger att vid definitionen av sådant tillhandahållande av logi som ska beskattas med avvikelse från undantaget för utarrendering och uthyrning av fast egendom åtnjuter medlemsstaterna ett utrymme för skönsmässig bedömning. Detta utrymme begränsas av syftet med bestämmelsen. Eftersom det rör sig om tillhandahållande av bostadsrum ska det skattepliktiga tillhandahållandet av logi inom hotellbranschen eller branscher med liknande funktion skiljas från de transaktioner för vilka det medges undantag från skatteplikt och som utgörs av utarrendering och uthyrning av fast egendom. Det ankommer på medlemsstaterna att vid införlivandet av artikel 13 B b 1 i direktivet införa de kriterier som de anser lämpliga för att upprätthålla denna distinktion (punkterna 21 och 22).

I samband med Sveriges anslutning till EG ansåg Utredningen om teknisk EG-anpassning av de indirekta skatterna att bestämmelserna i 3 kap. 2 § och 3 § första stycket 4 ML var EG-konforma (SOU 1994:88 s. 110, 112 samt 114). Även Mervärdesskatteutredningen har betraktat bestämmelserna som EG-konforma (jfr. SOU 2002:74 s. 665).

Bestämmelsen i 3 kap. 3 § första stycket 4 ML om rumsuthyrning i hotellrörelse har hittills tolkats som att upplåtelse av konferenslokaler i hotellrörelse och liknande verksamhet ska omfattas av skatteplikt. Detta kan härledas till Riksskattenämndens meddelande RSN 1969:61.7, och har återgetts i efterföljande rekommendationer samt i Handledning för mervärdesskatt 2004 s. 480. Uthyrning av konferenslokaler, där det saknas övernattningsmöjligheter, anses däremot normalt inte omfattas av skatteplikt.

Skatterättsnämnden har i förhandsbesked 2002-01-08 uttalat att tillhandahållande av möblerade och utrustade kontorsrum, med därtill knutna kontorstjänster, ska anses som en icke skattepliktig upplåtelse av nyttjanderätt till fastighet. Kontorstjänsterna, vilka tillhandahölls mot en grundavgift, ansågs vara underordnade nyttjanderätts­ upplåtelsen.

I förhandsbesked 2004-06-15 har tillhandahållande av s.k. ”Sidewalk Workstations” inte ansetts utgöra omsättning av en sådan tjänst som omfattas av undantagen från skatteplikt i 3 kap. 2 § ML. Mot en avgift fick kunden en viss plats och tillgång till en användarkod för uppkoppling mot Internet. Enligt nämndens mening var tillhandahållandet av fastighetsutrymmet med visst möblemang underordnat och endast ett medel för att på bästa sätt tillhandahålla kunden en arbetsplats med Internetuppkoppling.

4 Skatteverket bedömning

Enligt Skatteverkets uppfattning föreligger inte något hinder mot att tillämpa 3 kap. 3 § första stycket 4 ML i överensstämmelse med det sjätte mervärdesskattedirektivet. Tolkningen av bestämmelsen i ML ska därför ske utifrån EG-regler och den EG-rättsliga praxis som finns på området och som säkerställer att konkurrerande verksamheter och jämförbar konsumtion i princip behandlas lika. Undantagen från skatteplikt är normalt inriktade mot att gälla vissa specificerade transaktioner och inte verksamhetsstyrda.

Vid tolkning av sjätte mervärdesskattedirektivet är utgångspunkten att undantag från skatteplikt ska tolkas strikt. Däremot ska ett undantag från ett undantag från skatteplikt inte tolkas strikt. Bestämmelsen om tillhandahållande av logi ska således tolkas extensivt. Den kan dock inte anses ge utrymme för en så extensiv tolkning att uthyrning av konferenslokal anses som tillhandahållande av logi. Direktivets bestämmelse får till följd att uthyrning av konferenslokal inte ska anses omfattas av skatteplikt.

Vid hyra av konferenslokal ingår utöver tillgång till lokalen normalt även viss utrustning såsom exempelvis blädderblock, whiteboard, overheadprojektor, tv/video och i vissa fall LCD-projektor. Skatteverket anser att vid upplåtelse av konferenslokal är möteslokalen det kunden primärt efterfrågar och den sedvanliga utrustning, som normalt ingår i tillhandahållandet, får anses underordnad själva lokalupplåtelsen.

Vid en tolkning mot bakgrund av EG-rätten får därmed uthyrning av konferenslokal anses utgöra en skattefri upplåtelse av nyttjanderätt till fastighet som omfattas av bestämmelsen i 3 kap. 2 § ML. Skatteverket anser detta vara fallet även när uthyrningen av konferenslokal sker i samband med en bedriven hotellrörelse. Uthyrningen kan inte anses vara underordnad tillhandahållandet av logi. Skatteverket anser detta vara fallet även om konferensdeltagarna övernattar på konferensanläggningen. Delningsprincipen ska därför tillämpas vid gemensam ersättning för exempelvis konferenslokal och logi.