Datum: 2008-04-10

Dnr: 131 55819-08/111

Detta ställningstagande upphör att gälla genom ställningstagande 202 481676-18/111.

OBS! Se Skatteverkets referat av den 18 augusti (dnr 131 142203-10/5938) beträffande Regeringsrättens dom den 17 juni 2010, mål nr 654-10.

Genom Regeringsrättens dom är Skatteverkets ställningstagande 2008-04-10 överspelat.

1 Sammanfattning

Enligt 9 kap. 3 § fastighetstaxeringslagen (1979:1152), FTL, ska som bostadslägenhet avses en lägenhet som helt eller till en inte oväsentlig del är avsedd att användas som bostad. Vid tillämpning av denna bestämmelse ska en lägenhet klassificeras som en bostadslägenhet, om den består av ett eller flera bostadsrum och är utrustad med kök, kokvrå eller kokskåp eller som har tillgång till gemensamt kök. Vidare ska varje bostadslägenhet ha egen ingång direkt från det fria, trapphus eller korridor. Bostadslägenheter, som var för sig har egen ingång från det fria, trapphus eller korridor och är förenade genom en öppning mellan lägenheterna, ska betraktas som en enda lägenhet. Styrsignalen ska tillämpas när antalet bostadslägenheter ska fastställas i samband med uppgiftslämnande enligt p. 3 av övergångsbestämmelserna till lagen (2007:1398) om kommunal fastighetsavgift, FAvL, och vid den särskilda fastighetstaxeringen av hyreshusenheter 2009.

2 Frågeställning

Bestämmelserna om slopad fastighetsskatt på boende och införandet av kommunal fastighetsavgift har medfört vissa ändringar i FTL. Enligt de nya bestämmelserna i lagen (2007:1398) om kommunal fastighetsavgift, FAvL, ska avgift utgå med 1 200 kr per bostadslägenhet för sådan del av hyreshusenhet som ingår i värderingsenhet för uppförda bostäder med tillhörande värderingsenhet för tomtmark, dock högst 0,4 % av taxeringsvärdet för dessa värderingsenheter. För att Skatteverket ska kunna beräkna antalet bostadslägenheter till grund för fastighetsavgiften har 9 kap. 3 § FTL, som reglerar vilka värdefaktorer som gäller för hyreshus, kompletterats med en bestämmelse om att även antal bostadslägenheter ska bestämmas vid taxeringen. Fråga har därvid uppkommit om vad som i detta sammanhang ska anses utgöra en bostadslägenhet.

3 Gällande rätt m.m.

I den nya lydelsen av 9 kap. 3 § FTL definieras bostadslägenhet som "en sådan lägenhet som är avsedd att helt eller till en inte oväsentlig del användas som bostad". Denna definition överensstämmer med den som finns 1 kap. 3 § lagen (2006:378) om lägenhetsregister (jfr 6 § folkbokföringslagen 1991:481), 1 kap. 2 § lagen (2002:93) om kooperativ hyresrätt och 1 kap. 6 kap. bostadsrättslagen (1991:614), vilka i sin tur ansluter till definitionen av bostadslägenhet i 12 kap. 1 § jordabalken (1970:994), JB. I prop. 2007/08:27 anges på sid. 76 att "I flerbostadshus som inrymmer s.k. studentkorridorer torde normalt varje enskilt studentrum komma att utgöra en egen bostadslägenhet. I svensk standard SS 02 10 53 har vid punkt 3 angetts gällande termer och definitioner avseende bl. a. byggnadsdel, nyttjandeenhet, bostadsenhet, lokalenhet och utrymme.

Bedömning

Som framgår av avsnitt 3 är den grundläggande definitionen av bostadslägenhet i 9 kap. 3 § FTL densamma som i detta avsnitt angivna lagar. För att beräkning av antalet bostadslägenheter ska kunna ske på ett likformigt sätt, som underlag för den kommunala fastighetsavgiften, är en ytterligare precisering av lagrummet nödvändig. En bostadslägenhet är en lägenhet avsedd för bostadsändamål och som i upplåtelsehänseende utgör en självständig enhet. För att en sådan enhet ska anses utgöra bostadslägenhet, i enlighet med bestämmelserna i 9 kap. 3 § FTL, måste den ha en viss omfattning. Till grund för den faktiska avgränsningen av vad som omfattas av en bostadslägenhet ligger Svensk Standard SS 02 10 53 och tillämpad praxis. Vidare har, som framgår ovan, i prop. 2007/08:27 på s. 76 angetts att "I flerbostadshus som inrymmer s.k. studentkorridorer torde  normalt varje enskilt studentrum komma att utgöra en egen bostadslägenhet." Mot bakgrund av vad som anförts bör en lägenhet för att klassificeras som bostadslägenhet enligt 9 kap. 3 § FTL bestå av ett eller flera bostadsrum och vara utrustad med kök, kokvrå eller kokskåp eller ha tillgång till gemensamt kök. Det bör noteras att bestämmelsen innebär att det i en bostadslägenhet kan ingå även andra utrymmen än bostadsutrymmen så länge bostadsdelen utgör en inte oväsentlig del. Vidare ska varje bostadslägenhet ha egen ingång direkt från det fria, trapphus eller korridor. Detta medför att utöver varje enskilt studentrum i s.k. studentkorridor ska även andra liknande bostäder som är tillgängliga via korridor, t.ex. äldreboende och olika former av gruppboende, betraktas som bostadslägenheter. Däremot ska t.ex. båda rummen i s.k. dubblett anses ingå i en och samma bostadslägenhet. Bostadslägenheter, som var för sig har egen ingång från det fria, trapphus eller korridor och är förenade genom en öppning mellan lägenheterna, ska betraktas som en enda lägenhet. Styrsignalen ska tillämpas när antalet bostadslägenheter ska fastställas i samband med uppgiftslämnande enligt p. 3 av övergångsbestämmelserna till FAvL och vid den särskilda fastighetstaxeringen av hyreshusenheter 2009.