På Rättslig Vägledning använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Jag förstårOBS: Detta är årsutgåva 2015.14. Visa senaste årsutgåvan.
På Rättslig Vägledning använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Jag förstårI vissa situationer kan det vara svårt att avgöra om en näringsverksamhet är avslutad eller inte.
Inkomstskattelagen definierar vad som räknas och ska anses som näringsverksamhet för en enskild näringsidkare (jfr 13 kap. 1-1a och 11 §§ IL).
Är inte definitionen på näringsverksamhet uppfylld så bedrivs inte näringsverksamhet. I vissa situationer kan det dock vara svårt att avgöra om en näringsverksamhet är avslutad eller inte.
En näringsverksamhet bör enligt Skatteverket inte alltid skattemässigt ha upphört vid den tidpunkt som anges i BFNAR 2004:2. Rådet behandlar bokföringsskyldighetens upphörande i enskild näringsverksamhet i de fall när en enskild näringsidkare avslutar sin näringsverksamhet genom att lägga ner verksamheten. Även om en individuell prövning måste göras i varje enskilt fall anser Skatteverket att det finns fog för att ha en något vidare syn på när näringsverksamheten skattemässigt ska anses ha upphört jämfört med vad som gäller bokföringsmässigt enligt BFNAR 2004:2.
Kammarrätten i Göteborg har i en dom från 2003 ansett att en näringsverksamhet inte upphört under det år näringsfastigheten avyttrades. Näringsfastigheten utgjorde den enda tillgången. Det fanns dock låneskulder kvar som man året efter erhöll ackord på (KRNG 2003-08-18, mål nr 347−348-02).
Skatteverket anser att en betalningsplan som upprättas vid upplåtelse av avverkningsrätt till skog inte kan överlåtas med skatterättslig. En överlåtelse av en skogsfastighet medför därmed inte att näringsverksamheten helt upphör så länge en sådan betalningsplan fortsätter att generera intäkter.
Följande situationer är exempel på när näringsverksamheten inte kan anses avslutad skattemässigt trots att den är avslutad bokföringsmässigt i samband med att den lagts ned (Skatteverkets ställningstagande När ska en enskild näringsverksamhet anses avslutad):
Följande situationer är exempel på när näringsverksamheten kan anses avslutad skattemässigt (Skatteverkets ställningstagande När ska en enskild näringsverksamhet anses avslutad):
BFNAR 2004:2 tillämpas av en fysisk person som är bokföringsskyldig enligt BFL. Rådet behandlar bokföringsskyldighetens upphörande i enskild näringsverksamhet i de fall när en enskild näringsidkare avslutar sin näringsverksamhet genom att lägga ner verksamheten.
I BFNAR 2004:2 uttalas bl.a. följande: