OBS: Detta är utgåva 2016.1. Sidan är avslutad 2018.
Den anställde måste övernatta på arbetsorten och avståndet mellan bostadsorten och arbetsorten ska vara längre än 50 km för att avdrag ska medges. Utöver dessa krav måste förutsättningarna för tillfälligt arbete eller dubbel bosättning vara uppfyllda.
Grundprincipen är egentligen att avdrag inte medges för de merkostnader som en person får när han eller hon har skilda bostads- och arbetsorter. Avdragsrätten för ökade levnadskostnader är ett undantag från avdragsförbudet för egna levnadskostnader i 9 kap. 2 § IL.
För att avdrag för ökade levnadskostnader överhuvudtaget ska medges krävs både vid tillfälligt arbete och dubbel bosättning att
Skatteverkets uppfattning är att avståndet ska mätas mellan bostaden och arbetsplatsen och vara närmaste färdväg.
Utöver dessa grundläggande krav ska det finnas en giltig anledning för att avdrag ska medges.
Rätten till avdrag för ökade levnadskostnader i samband med tillfälligt arbete på annan ort beror på personens anställningsförhållanden. Avdrag medges i vissa angivna situationer (12 kap. 18 § IL).
Rätten till avdrag för ökade levnadskostnader vid dubbel bosättning beror på den anställdes bostads- och familjeförhållanden (12 kap. 19 § IL).
Om den anställde har fått förmån av bostad, kost, resor m.m. vid tillfälligt arbete eller dubbel bosättning ska han eller hon redovisa detta som intäkt av tjänst. Sedan får den anställde yrka avdrag som om han eller hon har haft egna kostnader för bostaden, kosten, resorna etc. Avdrag kan då medges med ett belopp som motsvarar det skattepliktiga förmånsvärdet.
Ensamstående, gifta, sambor och registrerade partner kan medges avdrag för kostnader vid tillfälligt arbete och dubbel bosättning. Som sambor räknas även samkönade par.