Din webbläsare Internet Explorer är för gammal. För att vår webbplats ska fungera rekommenderar vi att du byter webbläsare.
Rekommenderade webbläsare
Stäng
-
Elstöd till företag
Företag i elområde 3 och 4 har under vissa förutsättningar rätt till elstöd. Ansökningstiden är mellan den 30 maj och den 25 september 2023. Ett beviljat elstöd tillgodoräknas mottagaren genom en kreditering på mottagarens skattekonto.
-
Omställningsstöd med anledning av corona
-
Stöd för vissa planerade evenemang juni 2021–juni 2022 (perioden förlängdes 8 mars 2022)
För vissa evenemang som inte kan genomföras alls eller väsentligt begränsat till följd av restriktioner med anledning av spridningen av sjukdomen covid-19 kan det finnas rätt till stöd för 70 procent av vissa kostnader som uppstått efter den 1 januari 2021. Stödet gäller för arrangörer och underleverantörer och för evenemang som genomförts eller skulle ha genomförts mellan den 1 juni 2021 och den 31 december 2021. För planerade evenemang under perioden den 1 september 2021 till och med den 31 december 2021 finns möjlighet att få ett förhandsbesked. Reglerna trädde i kraft den 10 augusti 2021 och gällde till och med 31 december 2021. Den 8 mars 2022 förlängdes stödet till och med 30 juni 2022. Ansökan om stöd och förhandsbesked ska ha kommit in senast den 16 maj 2022, eller den 31 augusti 2022 för den som fått ett positivt förhandsbesked.
-
Skattereduktion för inventarieköp under 2021
Företag som köpt in eller själv tillverkat materiella inventarier under kalenderåret 2021 kan få en skattereduktion. Skattereduktionen är 3,9 procent av ett underlag som består av anskaffningsvärdet för inventarierna. Det finns även ett krav att inventarierna ska finnas kvar i verksamheten under en tid. Skattereduktionen kan begäras av företag som har kalenderår som beskattningsår första gången för beskattningsår 2022.
-
Bouppteckning
När en person avlider ska en bouppteckning som huvudregel upprättas. Bouppteckningen påverkas både av bestämmelser om arv i lag och av testamenten. Skatteverket registrerar bouppteckningen. Om den som ansvarar för att en bouppteckning förrättas och lämnas in till Skatteverket, inte uppfyller sin skyldighet ska Skatteverket även se till att en bouppteckning förrättas och lämnas in.
-
Dödförklaring av försvunna personer
Skatteverket kan dödförklara en person som är försvunnen och kan befaras vara död. Detta kräver normalt en ansökan.
-
Europeiskt arvsintyg
I EU:s arvsförordning finns bestämmelser om europeiskt arvsintyg. Ett arvsintyg kan bara utfärdas för arv efter personer som avlidit den 17 augusti 2015 eller senare. I Sverige är det Skatteverket som utfärdar arvsintyg.
-
Godkännande av gåvomottagare
Stiftelser, ideella föreningar och registrerade trossamfund kan ansöka om att bli godkända gåvomottagare vid skattereduktion för gåva.
-
Grön teknik, installation
Den 1 januari 2021 infördes en skattereduktion för installation av grön teknik. Skattereduktionen ersätter det statliga stöd som fysiska personer har kunnat ansöka om i samband med installation av solceller, lagring av egenproducerad el och för installation av en laddningspunkt till elfordon.
-
Identitetskort
Skatteverket kan utfärda identitetskort för den som har fyllt 13 år och är folkbokförd i Sverige. Den sökande ska kunna styrka sin identitet och måste normalt ansöka personligen på plats hos Skatteverket.
-
Korttidsarbete
Arbetsgivare som fått tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter kan söka stöd vid korttidsarbete. Stödet kan också användas vid djupa lågkonjunkturer. Arbetsgivare som infört korttidsarbete och som anordnar kompetensinsatser under den frigjorda tiden kan få ersättning för kostnader för sådana insatser.
-
Organisationsnummer
-
Pensionsgrundande inkomst (PGI)
Pensionsgrundande inkomst (PGI) beräknas varje år för den som är försäkrad och som har inkomst av arbete i Sverige. Beslutet om PGI ligger till grund för inkomstpensionen.
-
Rot- och rutarbete
Rot- och rutarbete kallas i lagtexten för hushållsarbete.
-
Statligt stöd
EU:s regler om statligt stöd sätter ramarna för Sveriges och andra medlemsstaters möjligheter att kunna stödja en viss verksamhet. Reglerna gäller bl.a. vid skattenedsättningar av olika slag (t.ex. vissa skattebefrielser och skattereduktioner) som Skatteverket fattar beslut om.
-
Stiftelser, ideella föreningar och registrerade trossamfund – civilrätt
-
Äktenskapsregistret
Det är Skatteverket som för äktenskapsregistret. Det innehåller uppgifter om vissa rättsförhållanden mellan makar. Skatteverket ansvarar för att i äktenskapsregistret registrera äktenskapsförord, gåvor mellan makar, anmälningar om bodelning under äktenskap, bodelningshandlingar samt lagvalsavtal.
Referenser inom andra ämnesområden