OBS: Detta är utgåva 2023.16. Visa senaste utgåvan.
OBS: Detta är utgåva 2023.16. Visa senaste utgåvan.
En person som inte anses bosatt på någon fastighet eller i någon kommun och inte heller är utflyttad från landet ska avregistreras från folkbokföringen som försvunnen.
Nytt: 2023-11-10
Sidan har skrivits om i avsnittet som avser anmälningsskyldighet. Informationen har bl.a. justerats för att bättre avspegla lagtextens begreppsanvändning. En ny rubrik om personlig inställelse och identitetskontroll har lagts till och informationen om detta har utvecklats. Tidigare fanns viss information om detta på sidan om anmälan av flytt till Sverige, men har tagits bort därifrån eftersom informationen inte rör flytt till Sverige.
En person ska avregistreras från folkbokföringen som försvunnen om hen inte anses bosatt på någon fastighet eller i någon kommun enligt 7-13 §§ FOL och inte ska avregistreras från folkbokföringen som utflyttad enligt 20 § FOL (21 § första stycket FOL).
Skatteverket gör en bosättningsutredning innan beslut fattas om att avregistrera en person som försvunnen. En person som visserligen uppger sig vara bosatt i Sverige och kanske också kan uppvisa viss bevisning till stöd för det, men inte vill medverka till att det kan klarläggas på vilken fastighet eller i vilken lägenhet som hen faktiskt bor, ska kunna avregistreras från folkbokföringen som försvunnen. Detsamma gäller om personen endast uppger sig vara bosatt i en viss kommun (prop. 2021/22:217 s. 34).
Om en persons bosättning kan hänföras till en kommun men inte till en viss fastighet, ska hen folkbokföras i kommunen (13 § FOL). Möjligheten att endast vara folkbokförd i kommunen är förbehållet exempelvis en person som faktiskt är bostadslös (prop. 2021/22:217 s. 34). Av förarbetena till 13 § FOL framgår att bestämmelsen avser en person som saknar fast bostad (prop. 2012/13:120 s. 86).
En person som är avregistrerad från folkbokföringen som försvunnen ska på nytt folkbokföras om personens rätta vistelseort i Sverige blir känd. Skatteverket handlägger ett ärende om folkbokföring av personen som är avregistrerad som försvunnen i huvudsak på samma sätt som vid flyttning till Sverige (prop. 2021/22:217 s. 31).
När en person som är avregistrerad som försvunnen ska folkbokföras, är personen skyldig att göra en anmälan till Skatteverket (26 § andra stycket FOL).
Kraven på personlig inställelse och identitetskontroll för en person som är avregistrerad som försvunnen är desamma som vid anmälan om flytt till Sverige.
När den som är avregistrerad som försvunnen ska folkbokföras och gör en anmälan enligt 26 § andra stycket FOL är personen som huvudregel skyldig att inställa sig personligen hos Skatteverket för identitetskontroll (26 a § första stycket FOL). Om det finns särskilda skäl får Skatteverket avstå från kravet på personlig inställelse (26 a § andra stycket FOL).
Vid identitetskontrollen ska den som innehar ett pass, ett identitetskort eller annan motsvarande handling på begäran överlämna handlingen till Skatteverket. Den som har beviljats uppehållstillstånd i Sverige ska på begäran överlämna sitt uppehållstillståndskort (26 b § FOL och 2 kap. 2-4 §§ SKVFS 2023:5). Om en handling som överlämnats har ett lagringsmedium där fingeravtryck eller ansiktsbild är sparade, ska innehavaren på begäran låta Skatteverket ta fingeravtryck och ansiktsbild i digitalt format för att kontrollera att dessa motsvarar dem som finns i handlingen (26 c § FOL).