Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2011-12-15

Dnr: 131 868883-11/111

Nytt: 2019-05-20

Detta ställningstagande har ersatts av ställningstagandet Upphävande av ställningstagandet ”Svar till Sveriges Hotell och Restaurangföretagare på frågor om den sänkta momsen på restaurang- och cateringtjänster”, dnr 202 233804-19/111.

OBS! Se även Skattesats för restaurang- och cateringtjänster i samband med konferenser m.m., Skatteverkets ställningstagande den 29 mars 2012, dnr 131 193650-12/111.

Den 1 januari 2012 sänks momsen från 25 till 12 procent på restaurang- och cateringtjänster, med undantag för den del av tjänsten som avser spritdrycker, vin och starköl.

Skatteverket har lämnat svar till Sveriges Hotell och Restaurangföretagare på frågor som de har fått från sina medlemsföretag om den sänkta momsen på restaurang- och cateringtjänster.

1. När mat ingår som en del i ett konferensarrangemang, vilken momssats ska då tillämpas på maten, 12 procent eller 25 procent?

Ett konferensarrangemang omfattar många olika komponenter, till exempel lokal, personal, teknisk utrustning, förfriskningar och måltider. Arrangemanget ska dock behandlas som ett enda tillhandahållande. Skattesatsen för arrangören är 25 procent. Även ersättningen för de måltider som ingår i arrangemanget ska alltså beskattas med 25 procent.

Detta framgår av Skatteverkets ställningstagande 2007-09-28, dnr 131 542246-07/111 "Tillhandahållande av konferensarrangemang". Av samma ställningstagande framgår att ersättningen för logi, resor och andra tjänster som inte normalt ingår i ett konferensarrangemang ska beskattas för sig.

Om en restaurang eller ett cateringföretag anlitas som underentreprenör av konferensarrangören och bara tillhandahåller förfriskningar och måltider, ska den tjänsten beskattas med 12 procent.

2. Samma fråga som ovan men istället för konferensarrangemang är det ett festvåningspaket?

Ett festvåningspaket som omfattar mat, dryck, lokal, diskning, städning och liknande tjänster ska beskattas med 12 procent.

3. Finns det möjliga gränsdragningsproblem avseende ovanstående frågor?

Ja. När flera varor eller tjänster ingår måste man alltid avgöra om det handlar om ett enda eller flera separata tillhandahållanden.

En tjänst ska anses som underordnad en huvudsaklig tjänst när kunderna inte efterfrågar den i sig, utan då den endast är ett medel att på bästa sätt åtnjuta den egentliga tjänst som företaget tillhandahåller.

Restaurang- och cateringtjänster är ett typiskt exempel på tillhandahållanden som består av ett knippe varor och tjänster men som ska behandlas som ett enda tillhandahållande. De olika delarna - maten, lokalen, porslinet, serveringen - efterfrågas inte var för sig utan som en helhet.

4. När boende ingår i ett konferensarrangemang, vilken momssats ska då tillämpas på frukosten?

Frukost i samband med logi får, liksom själva login, anses vara en tjänst som normalt inte ingår i ett konferensarrangemang. Därför ska frukosten beskattas för sig, alltså med 12 procent.

5. Ska man tillämpa olika momssatser på innehållet i exempelvis en drink när de olika beståndsdelarna när de serveras separat har olika momssatser (exempelvis sprit och läsk)?

Nej. Drinken ska inte delas upp. Om spritdrycker ingår i en drink tillsammans med andra ingredienser ska hela tillhandahållandet av drinken beskattas med 25 procent.

6. Ingår transporten av maten i samband med ett cateringuppdrag i cateringtjänsten?

Om transporten av maten tillhandahålls av cateringföretaget så ingår den i cateringtjänsten och ska beskattas med 12 procent.

7. Vad gäller vid uppställning av bord och stolar inför ett cateringuppdrag, 12 eller 25 procents moms?

Här gäller samma som för transporten av maten. Alla tjänster som har direkt anknytning till tillhandahållandet av mat och dryck ingår i restaurang- eller cateringtjänsten. Det kan handla om dukning, servering, avdukning, diskning, nyttjandet av lokal och av utrustning såsom möbler och porslin.

8. Om man ska tillhandahålla en restaurang- eller cateringtjänst i januari 2012 som ska förskottsbetalas, kan man fakturera arrangemanget med 12 procent moms redan nu?

De nya reglerna träder i kraft den 1 januari 2012. Enligt övergångsbestämmelserna gäller äldre regler fortfarande i fråga om mervärdesskatt för vilken skattskyldighet inträtt före ikraftträdandet.

Det innebär att om förskott erhålls under 2011 för en restaurang- eller cateringtjänst som tillhandahålls under 2012 så gäller de gamla reglerna för förskottet. Moms ska alltså tas ut med 25 procent i sådana fall. Om förskottet erhålls efter årsskiftet gäller de nya reglerna och moms ska tas ut med 12 procent.

Det avgörande är alltså inte när fakturan ställs ut, utan när förskottet faktiskt erhålls.