OBS: Detta är utgåva 2023.7. Sidan är avslutad 2023.

Skatteverket får kontrollera inkomna ansökningar om förhandsbesked och evenemangsstöd samt utbetalda stöd. Verket kan bestämma om revisorsgranskning i vissa fall. Den enskilda måste på begäran lämna de uppgifter som behövs för verkets utredning. I kontrollen av ansökan om stöd kan Skatteverket även begära in handlingar, av samma skäl. Skatteverket kan besluta om att stoppa utbetalningen av ett beviljat stöd.

Skatteverkets rätt att utreda och kontrollera ansökningar

I samband med en ansökan om förhandsbesked eller om stöd ska Skatteverket se till att ärendet blir tillräckligt utrett (23 § första stycket FL). Syftet med en utredning är att klarlägga de faktiska förhållanden som är relevanta för ärendet. Verket ska vid behov genom frågor och påpekanden verka för att sökanden förtydligar eller kompletterar sin ansökan (jfr 23 § tredje stycket FL).

Särskilt vid utredning av ansökan om evenemangsstöd

Skatteverket kan i vissa fall bestämma om en revisorsgranskning

Skatteverket kan under utredningen bestämma att man ska begära att en ansökan om evenemangsstöd som överstiger 100 000 kr i begärt stöd ska kompletteras med att en auktoriserad eller godkänd revisor eller ett registrerat revisionsbolag granskar intäkter och kostnader som sökanden haft för det inställda eller nedskurna evenemanget (16 § första stycket FSPE). I sakens natur ligger att den granskningen utmynnar i ett skriftligt intyg över granskningens iakttagelser, ett revisorsintyg som verket sedan kan begära in.

Begäran om revisorsgranskning och att revisorsintyget lämnas in till verket inom viss tid kan göras genom ett föreläggande.

Granskningens omfattning framgår av 16 § andra och tredje styckena FSPE. Om det sökta beloppet är högst 100 000 kr får Skatteverket inte begära eller förelägga om granskningen.

Begäran om komplettering av utredningen

Sökanden ska på begäran av Skatteverket lämna de ytterligare handlingar eller de uppgifter som behövs i prövningen av ansökan om evenemangsstöd. Skatteverket bestämmer svarstiden. Om sökanden inte följer en sådan begäran, får ansökan prövas i befintligt skick (18 § FSPE).

Skatteverket kan göra kontroll innan utbetalning av beviljat stöd

Om det finns hinder mot utbetalning så får Skatteverket besluta att stöd helt eller delvis inte ska betalas ut (25 § FSPE). Det innebär att innan Skatteverket verkställer ett beviljat evenemangsstöd kan verket fortfarande behöva kontrollera så att det inte finns hinder mot utbetalning, t.ex. kan kontroll ske om mottagaren genom oriktiga uppgifter eller på annat sätt har orsakat att stödet har bestämts felaktigt eller med för högt belopp.

Bestämmelsen i 25 § FSPE tillsammans med utredningsskyldigheten i 23 § förvaltningslagen ger Skatteverket befogenhet att utreda förekomst av verkställighetshinder men inte att på detta stadium begära kompletteringar från sökanden. Om beslut om att bevilja stöd helt eller delvis är fattat så kan verket genom egna undersökningar bedöma om något av hindren i 25 § FSPE föreligger.

Skatteverkets rätt att följa upp utbetalda evenemangsstöd genom kontroll

Skatteverket ansvarar för uppföljning av utbetalda evenemangsstöd (26 § första stycket FSPE).

Skatteverket har enligt förvaltningsrättsliga principer bevisbördan för att förutsättningar för återbetalning och återkrav föreligger. Därmed ställs högre krav på verkets egen utredning jämfört med vad som gäller i ett ansökningsärende.

Stödmottagare ska på Skatteverkets begäran lämna de uppgifter som behövs för denna uppföljning (26 § andra stycket FSPE).

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

  • Förordning (2021:816) om statligt stöd för vissa planerade evenemang som inte kunnat genomföras med anledning av begränsningar som beslutats för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 [1] [2] [3]
  • Förvaltningslag (2017:900) [1]