OBS: Detta är utgåva 2023.7. Sidan är avslutad 2023.

Uppgifter om enskildas affärs- och driftsförhållanden i ärenden om evenemangsstöd omfattas av svag sekretess. Uppgifter om den som har en affärsförbindelse med den som sökt stöd och som finns i ärendet, omfattas av absolut sekretess.

Det finns dessutom regler om dataskydd vid behandling av uppgifter i ärenden om evenemangsstöd.

En egen självständig verksamhetsgren

Skatteverkets verksamhet för evenemangsstöd är en egen självständig verksamhetsgren inom Skatteverket enligt TF och OSL. Sekretess gäller därför mellan t.ex. beskattningsverksamheten och verksamheten för evenemangsstöd.

Vilken sekretessbestämmelse gäller för uppgifterna i ett ärende om evenemangsstöd?

För att avgöra vilken sekretessbestämmelse som gäller för uppgifter i ärenden om evenemangsstöd måste man se till vilken typ av verksamhet uppgifterna ingår i. FSPE innehåller regler om att statligt stöd kan betalas ut till arrangörer enligt vissa förutsättningar. Det innebär att uppgifterna i ett ärende kommer att ingå i sådan stödverksamhet som avses i 30 kap. 23 § OSL.

Sekretessens utformning

Enligt 30 kap. 23 § OSL gäller sekretess, i den utsträckning regeringen meddelar föreskrifter om det, när en myndighet ger stöd till produktion, handel, transportverksamhet eller näringslivet i övrigt för

  1. uppgifter om den enskildas affärs- eller driftsförhållanden, uppfinningar eller forskningsresultat, om det kan antas att den enskilda lider skada om uppgiften röjs
  2. uppgifter om andra ekonomiska eller personliga förhållanden än som avses i punkt 1 för den som har trätt i affärsförbindelse eller liknande förbindelse med den som är föremål för myndighetens verksamhet.

Bestämmelsen innebär att uppgifter i ärenden om evenemangsstöd om den som har sökt stöd omfattas av sekretess med ett rakt skaderekvisit. Uppgifter om den som har en affärsförbindelse med den som sökt stöd och som finns i ärendet, omfattas av absolut sekretess.

Regeringen har, med stöd av 9 § OSF, meddelat en föreskrift om att bestämmelsen i 30 kap. 23 § OSL ska vara tillämplig på uppgifter i ärenden om evenemangsstöd. Föreskriften finns i punkt 160 i bilagan till OSF.

Beslut i ärenden om evenemangsstöd är offentliga

Samtliga beslut i ärenden om evenemangsstöd är offentliga (punkt 160 i bilagan till OSF).

Sekretessbrytande bestämmelse

Verksamheten för evenemangsstöd behöver vissa uppgifter som finns i Skatteverkets beskattningsverksamhet. Uppgifterna i beskattningsverksamheten omfattas som huvudregel av absolut sekretess (27 kap. 1 § OSL). De uppgifter som är sekretessbelagda kan lämnas ut med stöd av en sekretessbrytande bestämmelse som finns i SdbF.

På begäran av Skatteverkets verksamhet för evenemangsstöd ska uppgifter som avses i 2 kap. 3 § första stycket 1 och 2 lagen (2001:181) om behandling av uppgifter i Skatteverkets beskattningsverksamhet lämnas ut från beskattningsdatabasen (5 d § SdbF). Uppgifter ska dock endast lämnas ut i den utsträckning det behövs för handläggning enligt FSPE.

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

  • Förordning (2001:588) om behandling av uppgifter i Skatteverkets beskattningsverksamhet [1]
  • Lag (2001:181) om behandling av uppgifter i Skatteverkets beskattningsverksamhet [1]
  • Offentlighets- och sekretessförordning (2009:641) [1] [2] [3]
  • Offentlighets- och sekretesslag (2009:400) [1] [2] [3]