OBS: Detta är utgåva 2023.7. Sidan är avslutad 2023.

Ändring av beslut sker med stöd av förvaltningslagen och en särskild bestämmelse om återkrav i FSPE.

Negativa förhandsbesked och beslut att inte helt bevilja evenemangsstöd är överklagbara och överklagandetiden är tre veckor. Beslut om återkrav får inte överklagas.

Ändring av beslut till fördel

Det saknas särskilda bestämmelser i FSPE om ändring eller omprövning av beslut om evenemangsstöd. Däremot är förvaltningslagens bestämmelser om ändring av felaktiga beslut till fördel för den enskilda tillämpliga.

Skatteverket får ändra ett felaktigt beslut till fördel för den enskilda i ett ärende om evenemangsstöd (37 § första stycket FL) och Skatteverket är i vissa fall skyldigt att ändra ett felaktigt beslut (38 § FL), förutsatt att det bl.a. inte är till nackdel för någon enskild part. Ändring av beslut med stöd av förvaltningslagen kan ske i princip utan begränsning i tiden.

Ändring av beslut till nackdel

Skatteverket får inte ändra ett felaktigt beslut om evenemangsstöd till nackdel för en arrangör eller en underleverantör som beviljats stöd. I stället får Skatteverket besluta om återkrav (28 § FSPE jfr med 4 § FL).

Rättelse av skrivfel och liknande

Skatteverket får rätta sina egna beslut som innehåller skrivfel, räknefel eller något annat liknande förbiseende (36 § FL). Rättelse med stöd av denna bestämmelse får dock inte innebära någon saklig ändring av det tidigare beslutet, utan det är fråga om rent formella rättelser (prop. 2016/17:180 s. 227).

Överklagande

Överklagbarheten särskilt reglerad i FSPE

I 31 § FSPE är det särskilt reglerat vilka beslut som är överklagbara. Det innebär att 41 § förvaltningslagen om att beslut som kan antas påverka någons situation på ett inte obetydligt sätt är överklagbara inte gäller (jfr 4 § FL). Däremot gäller samma krav på kontraritet som i 42 § förvaltningslagen, det innebär att beslutet om förhandsbesked eller stöd måste ha gått den sökande emot för att få överklagas. Endast sökanden kan överklaga (jfr 42 § FL).

Skatteverkets beslut att inte bevilja en ansökan om förhandsbesked, inte fullt bevilja evenemangsstöd, samt att inte betala ut beviljat stöd är överklagbara (31 § FSPE). Det innebär alltså att ett fullt beviljat ansökt stöd, ett positivt förhandsbesked och återkrav inte får överklagas enligt FSPE.

Överklagandetid och överklagandehänvisning

Oavsett om Skatteverket fattar beslut med stöd av FSPE eller förvaltningslagen så är överklagandetiden tre veckor (44 § FL).

Beslut som kan överklagas behöver ha med en överklagandehänvisning (33 § andra stycket FL).

Skatteverkets åtgärder efter ett överklagande

Skatteverket ska vidta de åtgärder efter ett överklagande som följer av förvaltningslagen (45-46 §§ FL). FSPE saknar en bestämmelse om att Skatteverket efter ett överklagande måste fatta ett obligatoriskt omprövningsbeslut.

Skatteverket ska göra en prövning av om överklagandet kommit in i rätt tid. Om överklagandet kommit för sent, ska det avvisas.

Om överklagandet är i rätt tid ska Skatteverket kontrollera om det överklagade beslutet är uppenbart felaktigt och om en tillämpning av 38 § FL är aktuell.

Oavsett om en ändring sker med stöd av 38 § FL så ska överklagandet och övriga handlingar överlämnas till förvaltningsrätten.

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

  • Förordning (2021:816) om statligt stöd för vissa planerade evenemang som inte kunnat genomföras med anledning av begränsningar som beslutats för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 [1] [2]
  • Förvaltningslag (2017:900) [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]

Propositioner

  • Proposition 2016/17:180 En modern och rättssäker förvaltning - ny förvaltningslag [1]