OBS: Detta är utgåva 2019.6. Sidan är avslutad 2019.
Den som känner till hur lagstiftningsarbetet går till har lättare för att hitta relevanta rättskällor och förstå vad som är gällande rätt.
Riksdagen stiftar lagarna (1 kap. 4 § RF). Förslag till riksdagens lagstiftning väcks antingen genom proposition av regeringen, motion av riksdagsledamot eller förslag av ett riksdagsutskott. Den vanligaste formen av förslag till lagstiftning är propositioner.
En proposition föregås normalt av en utredning. Lagstiftningen vilar till stor del på det utredningsarbete som sker i statliga kommittéer samt olika arbetsgrupper inom departementen och vid förvaltningsmyndigheterna. Ramen för en kommittés arbete anges i direktiv som beslutas av regeringen. Kommittéerna presenterar sina arbeten i betänkanden som publiceras i serien Statens offentliga utredningar (SOU).
Det utredningsarbete som ligger till grund för lagstiftningen utförs ibland inom ett departement eller i en arbetsgrupp som bildats för att utföra en sådan ”inomdepartemental” utredning. Resultaten av denna typ av utredningar publiceras i Departementsserien.
Ett betänkande remitteras i regel till ett antal domstolar, myndigheter, kommuner, landsting och intresseorganisationer. Efter remissbehandlingen vidtar det egentliga lagstiftningsarbetet på departementet.
På mer centrala juridiska områden färdigställer departementet en remiss till Lagrådet för dess granskning. En sådan remiss kallas lagrådsremiss. Av 8 kap. 21 § RF framgår bl.a. när regeringen eller ett riksdagsutskott ska inhämta yttrande av Lagrådet och av 8 kap. 22 § RF framgår att Lagrådets granskning ska avse
Närmare bestämmelser om Lagrådet finns i lagen om Lagrådet.
Efter det att Lagrådet lämnat sitt utlåtande sker en ny bearbetning inom departementet med utgångspunkt i Lagrådets synpunkter.
Regeringen lämnar ett förslag till riksdagen genom en proposition (9 kap. 2 § riksdagsordningen). En riksdagsledamot lämnar förslag till riksdagen genom en motion (9 kap. 10 § riksdagsordningen). I denna kan ledamoten yrka avslag, ändring eller komplettering av den föreslagna lagstiftningen. Propositionen och eventuella motioner remitteras till rätt utskott för behandling. Utskottet avger ett betänkande med uppmaning till riksdagen att propositionen ska antas i sin helhet eller med viss ändring eller avslås. Betänkandena publiceras i särskilda serier som ingår i det s.k. riksdagstrycket. Därefter behandlas propositionen av riksdagen i plenum. Riksdagens beslut redovisas sedan i riksdagsskrivelser (rskr).
Beslutade lagar kungörs i Svensk författningssamling (SFS).