OBS: Detta är utgåva 2024.2. Visa senaste utgåvan.

Restaurang- och cateringtjänster är tillhandahållna i Sverige om de fysiskt utförs här.

Vad är en restaurang- och cateringtjänst?

Med restaurang- och cateringtjänster förstås mat och/eller dryck som tillhandahålls tillsammans med olika tjänster som har direkt anknytning till tillhandahållandet av mat- och/eller dryck.

Skillnaden mellan restaurangtjänster och cateringtjänster är platsen där tjänsten utförs. Restaurangtjänster utförs i säljarens lokal medan cateringtjänster utförs på annan plats som köparen bestämmer (artikel 6 i rådets genomförandeförordning [EU] nr 282/2011).

Tjänster som fysiskt utförs i Sverige är tillhandahållna i Sverige

En restaurang- eller cateringtjänst är tillhandahållen inom landet om den utförs i Sverige. Det avgörande är den plats där tjänsten fysiskt utförs, d.v.s. där maten och/eller drycken serveras. Bestämmelserna är desamma oavsett om köparen är en beskattningsbar person eller inte.

Bestämmelsen omfattar alla restaurang- eller cateringtjänster utom sådana som tillhandahålls ombord på tåg under transporter mellan EU-länder eller ombord på fartyg eller luftfartyg i utrikes trafik (6 kap. 48 § ML). Bestämmelsen motsvaras av artikel 55 i mervärdesskattedirektivet.

En säljare som tillhandahåller framförallt cateringtjänster och som inte är etablerad i det land där tillhandahållandet sker kan i vissa fall redovisa mervärdesskatt på försäljningen genom unionsordningen eller tredjelandsordningen.

Tjänster ombord på tåg

En restaurang- eller cateringtjänst som fysiskt utförs ombord på ett tåg under den del av tågresan som genomförs inom EU är tillhandahållen inom landet om avgångsorten för tågresan finns i Sverige (6 kap. 49 § ML). Med del av en persontransport som genomförs inom EU avses den del som utan uppehåll utanför EU utförs mellan avgångsorten och ankomstorten (6 kap 50 § första stycket ML). Information om vad som är del av en tågresa som genomförs inom EU samt vad som är avgångsort hittar du under leverans ombord på fartyg, luftfartyg och tåg. Bestämmelsen motsvaras av artikel 57 i mervärdesskattedirektivet.

Bestämmelsen syftar till att förenkla och därigenom möjliggöra beskattning av restaurang- och cateringtjänster ombord på tåg. Bestämmelsen bygger på samma princip som i artikel 37 i mervärdesskattedirektivet (jfr 6 kap. 18-19 §§ ML) som avser ombordförsäljning av varor på vissa transportmedel (prop. 2009/10:15 s. 113).

Den del av en tågresa som genomförs inom EU ska bestämmas av transportmedlets resa och inte av den resa som någon av passagerarna har genomfört (artikel 35 i rådets genomförandeförordning [EU] nr 282/2011).

Bestämmelsen omfattar restaurang- och cateringtjänster som tillhandahålls under den del av tågresan som genomförs inom EU (artikel 36 första stycket i rådets genomförandeförordning [EU] nr 282/2011).

Om tjänsterna tillhandahålls utanför en sådan del av tågresan men inom en medlemsstats territorium eller ett territorium utanför EU så gäller i stället den generella bestämmelsen för restaurang- och cateringtjänster som finns i 6 kap. 48 § ML (artikel 36 andra stycket i rådets genomförandeförordning [EU] nr 282/2011).

Om en restaurang- eller cateringtjänst utförs delvis under en del av en persontransport som genomförs i gemenskapen och delvis utanför en sådan del men på en medlemsstats territorium så ska hela tjänsten följa det som gäller när tjänsten börjar tillhandahållas (artikel 37 i rådets genomförandeförordning [EU] nr 282/2011).

Restaurangtjänster ombord på fartyg eller luftfartyg i utrikestrafik

Restaurang- och cateringtjänster som fysiskt utförs ombord på fartyg eller luftfartyg i utrikes trafik är tillhandahållna utomlands ( 6 kap. 51 § ML).

Det innebär att tjänster som rent faktiskt utförs ombord på ett fartyg eller ett luftfartyg i utrikes trafik är tillhandahållna utomlands. Det gäller samtliga fartyg och luftfartyg i utrikes trafik d.v.s. både de som går till ett annat EU-land och de som går till ett land utanför EU.

Bestämmelsen innebär att Sverige avviker från artikel 57 i mervärdesskattedirektivet eftersom alla tillhandahållanden av tjänster anses gjorda utomlands när fartyget eller luftfartyget går i utrikes trafik, oavsett om avgångsorten finns i Sverige eller inte. Stöd för denna bestämmelse finns i stället i artikel 37.3 i mervärdesskattedirektivet (prop. 2009/10:15 s. 110).

Restaurangtjänster ombord på turfiskebåtar

Den verksamhet som bedrivs med turfiskebåt kännetecknas av att personer transporteras ut till platser på havet eller på en insjö för att fiska och sedan tillbaka till avgångsplatsen. Restaurangtjänster som utförs ombord på en turfiskebåt är enligt Skatteverket tillhandahållna inom landet när turfiskebåten finns i Sverige.

I vissa fall kan det vara fråga om en sammansatt tjänst som anses vara ett enda tillhandahållande där den väsentliga delen av tillhandahållandet är persontransporten. Läs mer om en eller flera transaktioner.

Kompletterande information

Referenser på sidan

EU-författningar

  • RÅDETS DIREKTIV 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt [1] [2] [3]
  • RÅDETS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 282/2011 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (omarbetning) [1] [2] [3] [4]

Lagar & förordningar

Propositioner

  • Proposition 2009/10:15 Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland förtjänster, återbetalning till utländska företagare och periodisk sammanställning [1] [2]

Ställningstaganden

  • Verksamhet med turfiskebåtar, mervärdesskatt [1]