OBS: Detta är utgåva 2024.3. Visa senaste utgåvan.
OBS: Detta är utgåva 2024.3. Visa senaste utgåvan.
Större företag ska lämna en kassaflödesanalys. En kassaflödesanalys visar företagets in- och utbetalningar.
Du får här veta de viktigaste principerna i respektive regelverk och du behöver läsa regelverken för en fullständig bild.
I årsredovisningen för ett större företag ska det ingå en kassaflödesanalys. Från och med 2023-01-01 ska även årsredovisningen för en bostadsrättsförening innehålla en kassaflödesanalys (2 kap. 1 § andra stycket ÅRL). I en koncernredovisning ska det alltid ingå en kassaflödesanalys (7 kap. 4 § ÅRL).
I kassaflödesanalysen ska företagets in- och utbetalningar under räkenskapsåret redovisas (6 kap. 5 § ÅRL).
In- och utbetalningarna ska hänföras till löpande verksamhet, investeringsverksamhet eller finansieringsverksamhet. Att dela upp kassaflödet i kategorier ger information som gör att man kan bedöma respektive kassaflödes relativa betydelse för företagets finansiella ställning och likviditetssituation, samt kassaflödenas inbördes samband.
Det är endast för ett större företag samt för bostadsrättsföreningar som en kassaflödesanalys måste ingå i årsredovisningen (2 kap. 1 § ÅRL). Ett mindre företag som inte är en bostadsrättsförening, som tillämpar K2, får frivilligt upprätta en kassaflödesanalys. I BFNAR 2016:10 Årsredovisning i mindre företag kapitel 21 finns regler kring vilken information som ska finnas i en frivilligt upprättad kassaflödesanalys och hur informationen ska presenteras, samt även ett exempel på utformningen.
Bostadsrättsföreningar är från och med 2023-01-01 skyldiga att upprätta en kassaflödesanalys även om de tillämpar K2. Av bokföringsnämndens allmänna råd Kompletterande upplysningar m.m. i bostadsrättsföreningars årsredovisning (BFNAR 2023:1) framgår det att en bostadsrättsförening ska tillämpa kapitel 21 i K2 när den upprättar en kassaflödesanalys. Om bostadsrättsföreningen upprättar kassaflödesanalysen enligt indirekt metod ska nettot av in- och utbetalningar i den löpande verksamheten beräknas och redovisas enligt punkt 21.9 i K2 (BFNAR 2023:1 punkt 19). Om kassaflödesanalysen upprättas enligt direkt metod ska väsentliga slag av in- och utbetalningar i den löpande verksamheten redovisas brutto och separat (BFNAR 2023:1 punkt 19).
I årsredovisningen för ett större företag ska en kassaflödesanalys ingå (2 kap. 1 § ÅRL). I årsredovisningen för ett mindre företag som tillämpar K3 behöver någon kassaflödesanalys inte ingå i årsredovisningen (BFNAR 2012:1 punkt 3.10). I en koncernredovisning måste dock alltid en kassaflödesanalys ingå för ett företag som tillämpar K3 (BFNAR 2012:1 punkt 3.3).
En kassaflödesanalys innehåller uppgifter om förändringar av företagets likvida medel under räkenskapsåret. Räkenskapsårets kassaflöden ska hänföras till kategorierna löpande verksamhet, investeringsverksamhet eller finansieringsverksamhet (BFNAR 2012:1 punkt 7.2). Stiftelser m.fl. respektive ideella föreningar m.fl. får även hänföra räkenskapsårets kassaflöden till kategorin bidragsverksamhet (BFNAR 2012:1 punkterna 36.4 och 37.5).
Företag som följer internationella redovisningsregler ska utan undantag och tillägg tillämpa IAS 7 Kassaflödesanalys (RFR 2 IAS 7 punkt 1).
För kreditinstitut och värdepappersbolag finns bestämmelser om kassaflödesanalys i 6 kap. 5 § ÅRL (6 kap. 1 § ÅRKL). Kreditinstitut och värdepappersbolag ska som huvudregel tillämpa de internationella redovisningsreglerna eller alternativa regler i RFR 2 Redovisning för juridiska personer, om det är förenligt med ÅRKL och Finansinspektionens föreskrifter. Läs om hur kreditinstitut och värdepappersbolag ska tillämpa föreskrifterna.