OBS: Detta är utgåva 2023.15. Visa senaste utgåvan.

Justering av ett avdrag för ingående skatt innebär att avdraget ökar eller minskar. Tidpunkten för redovisning beror bl.a. på om avdraget avser lös egendom eller en fastighet.

I vilka situationer man ska justera avdrag framgår på sidorna om Justering av avdrag för ingående skatt som är hänförlig till investeringsvaror.

Allmänt om redovisning av justering av avdrag

På sidan Hur justerar man ett avdrag framgår att justering ska göras antingen med ett visst belopp årligen eller på en gång för den återstående justeringsperioden. I 7 kap. 51–54 §§ ML regleras för vilka redovisningsperioder justeringen ska redovisas.

Minskning av avdraget

När ett tidigare avdrag för ingående skatt ska minskas genom justering sker detta genom att ingående skatt återförs på samma sätt som när mottagna ändringsfakturor redovisas. Återföringen sker alltså enligt bestämmelserna i 7 kap. 48 § ML (7 kap. 54 § ML).

Ökning av avdraget

Om den beskattningsbara personen är berättigad till ytterligare avdrag för ingående skatt justeras avdraget genom att redovisad ingående skatt för den aktuella redovisningsperioden ökas (7 kap. 54 § ML).

Lös egendom

När det gäller maskiner, inventarier och liknande anläggningstillgångar samt hyres- och bostadsrätter ska avdraget alltid justeras för den första redovisningsperioden efter det beskattningsår då användningen ändrats eller överlåtelsen skett (7 kap. 51 § ML).

Exempel

Om ett beskattningsår omfattar tiden 1 juli–30 juni och en händelse som medför att justering ska ske inträffar under detta beskattningsår (år 1) ska justeringen alltså redovisas för den redovisningsperiod som omfattar juli år 2.

Fastigheter

För fastigheter skiljer sig redovisningstidpunkten för justering beroende på om det är fråga om ändrad användning eller överlåtelse.

Ändrad användning

Vid ändrad användning ska avdraget justeras för den första redovisningsperioden efter det beskattningsår då användningen ändrats (7 kap. 51 § ML). Justeringen redovisas alltså vid motsvarande tidpunkt som för lös egendom.

Överlåtelse

Vid överlåtelse av en fastighet ska avdraget justeras för den andra redovisningsperioden efter den då överlåtelsen skett (7 kap. 52 § ML). Det är inte lämpligt att låta skyldigheten att justera anstå så lång tid som vid ändrad användning, eftersom det i dessa fall kan vara fråga om betydande skattebelopp och överlåtaren kanske inte ens är en beskattningsbar person efter överlåtelsen (jfr prop. 1999/2000:82 s. 113).

Om överlåtaren redovisar mervärdesskatt en gång per år ska justeringen redovisas för den första redovisningsperioden efter det beskattningsår då överlåtelsen skett (7 kap. 51 och 52 § ML). För den som har redovisningsperioden beskattningsår gäller alltså den huvudregel som tillämpas för lös egendom och vid ändrad användning av fastighet.

Konkurs

Om den beskattningsbara personen försätts i konkurs ska avdraget justeras för den redovisningsperiod då konkursbeslutet meddelats.

Tar konkursboet senare över rättigheter och skyldigheter att justera avdrag ska även ändringen av det justeringsbelopp som konkursgäldenären redovisade göras för den redovisningsperiod då konkursbeslutet meddelades.

Konkursboet redovisar justering efter samma principer som gäller för övriga beskattningsbara personer, d.v.s. för de redovisningsperioder som framgår ovan (7 kap. 53 § ML).

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

Propositioner

  • Proposition 1999/2000:82 Mervärdesskatt vid överlåtelse och nyttjande av fastigheter [1]